Obavijesti

Tech

Komentari 58

Ocjene će profesor upisivati u tablet računalo, novi e-dnevnik

Ocjene će profesor upisivati u tablet računalo, novi e-dnevnik
5

TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Sadržajno je e-dnevnik isti kao papirnata razredna knjiga. Podatke je nemoguće izgubiti jer CARNetov sustav sve sigurno pohranjuje

VIDEO

Požeška gimnazija, zagrebački MIOC i Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru prve će u Hrvatskoj izbaciti tradicionalne imenike. Umjesto debele knjižurine, nastavnici će na sat od početka ove školske godine nositi tablet računala. Informatičari iz CARNeta za njih su razvili posebnu aplikaciju e-dnevnik, koja je sadržajno ista kao i obična razredna knjiga, ali u elektroničkom obliku.

U e-dnevnik nastavnici će upisivati ocjene iz ispitivanja i testova, datume ispitivanja, obrazloženje ocjena, svoje komentare, vladanje učenika, opravdane i neopravdane izostanke, voditi dnevnik rada, zapisnike, moći će vidjeti osobne podatke o učeniku i to samo s nekoliko laganih dodira po tabletu, objašnjava voditeljica projekta Barbara Kolarek (34) iz CARNeta. Dodaje da je korištenje e-dnevnika vrlo jednostavno.

- Profesori će se priključiti na internet preko svog tableta. Potom će utipkati šifru za ulazak u e-dnevnik, a sustav će mu otvoriti popis učenika. Klikom na pojedinog učenika nastavnik ulazi u njegovu stranicu. Profesori mogu upisivati samo zabilješke u kućici svog predmeta - objašnjava Kolarek. Inovaciju su počeli razvijati u svibnju, a tijekom školske godine nastavit će je usavršavati.

- Uz svaki profil učenika može stajati i njegova fotografija. S obzirom na to da više nema klasičnog otvaranja kako bi se izabrao kandidat za odgovaranje, morat ćemo uvesti i posebni gumbić koji će to automatski raditi - rekao je Dalibor Kirchmayer (35), koji je cijelu aplikaciju osmislio. E-dnevnik olakšat će nastavu učenicima i profesorima. Primjerice, ako je neki učenik isti dan dva puta odgovarao, sustav će to profesorima naglasiti, tako da ga ne pitaju još jedan predmet, a aplikacija će alarmirati razrednike i ako učenik ima veći broj jedinica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Loši đaci neće moći prevariti profesore i skrivećki upisati bolje ocjene, a o krađi i spaljivanju imenika ne trebaju ni razmišljati. Sustav je osiguran od hakera, bilježi vrijeme upisa ocjena, a naša firma radi backup (sprema kopiju) i čuva sve podatke - objašnjava Kolarek. Svoje šifre imat će i učenici. Ocjene će moći gledati na računalima i “pametnim telefonima’’, a roditelji će na informacijama dobivati isprint ocjena. Još se razmatra opcija da roditelji imaju šifre za ulaz u e-dnevnik. Tablete će za sada koristiti samo prvi razredi triju škola.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle