Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
58 komentara

Ocjene će profesor upisivati u tablet računalo, novi e-dnevnik

TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Sadržajno je e-dnevnik isti kao papirnata razredna knjiga. Podatke je nemoguće izgubiti jer CARNetov sustav sve sigurno pohranjuje

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Požeška gimnazija, zagrebački MIOC i Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru prve će u Hrvatskoj izbaciti tradicionalne imenike. Umjesto debele knjižurine, nastavnici će na sat od početka ove školske godine nositi tablet računala. Informatičari iz CARNeta za njih su razvili posebnu aplikaciju e-dnevnik, koja je sadržajno ista kao i obična razredna knjiga, ali u elektroničkom obliku.

U e-dnevnik nastavnici će upisivati ocjene iz ispitivanja i testova, datume ispitivanja, obrazloženje ocjena, svoje komentare, vladanje učenika, opravdane i neopravdane izostanke, voditi dnevnik rada, zapisnike, moći će vidjeti osobne podatke o učeniku i to samo s nekoliko laganih dodira po tabletu, objašnjava voditeljica projekta Barbara Kolarek (34) iz CARNeta. Dodaje da je korištenje e-dnevnika vrlo jednostavno.

- Profesori će se priključiti na internet preko svog tableta. Potom će utipkati šifru za ulazak u e-dnevnik, a sustav će mu otvoriti popis učenika. Klikom na pojedinog učenika nastavnik ulazi u njegovu stranicu. Profesori mogu upisivati samo zabilješke u kućici svog predmeta - objašnjava Kolarek. Inovaciju su počeli razvijati u svibnju, a tijekom školske godine nastavit će je usavršavati.

- Uz svaki profil učenika može stajati i njegova fotografija. S obzirom na to da više nema klasičnog otvaranja kako bi se izabrao kandidat za odgovaranje, morat ćemo uvesti i posebni gumbić koji će to automatski raditi - rekao je Dalibor Kirchmayer (35), koji je cijelu aplikaciju osmislio. E-dnevnik olakšat će nastavu učenicima i profesorima. Primjerice, ako je neki učenik isti dan dva puta odgovarao, sustav će to profesorima naglasiti, tako da ga ne pitaju još jedan predmet, a aplikacija će alarmirati razrednike i ako učenik ima veći broj jedinica.

- Loši đaci neće moći prevariti profesore i skrivećki upisati bolje ocjene, a o krađi i spaljivanju imenika ne trebaju ni razmišljati. Sustav je osiguran od hakera, bilježi vrijeme upisa ocjena, a naša firma radi backup (sprema kopiju) i čuva sve podatke - objašnjava Kolarek. Svoje šifre imat će i učenici. Ocjene će moći gledati na računalima i “pametnim telefonima’’, a roditelji će na informacijama dobivati isprint ocjena. Još se razmatra opcija da roditelji imaju šifre za ulaz u e-dnevnik. Tablete će za sada koristiti samo prvi razredi triju škola.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message