Obavijesti

Tech

Komentari 12

Opel Grandland X Hybrid 4 može trošiti manje od 3 litre, a juriti poput sportskog auta

Opel Grandland X Hybrid 4 može trošiti manje od 3 litre, a juriti poput sportskog auta
19

Opelov plug in hibrid ima 300 KS i juri ' poput rakete', a na testu smo trošili 3,9 litara. Da smo bateriju punili svakodnevno potošnja bi bila i manja od dvije litre na 100 kilometara

VIDEO

Na testu je trošio manje od četiri litre na 100 km, a unatoč tome rijetko koji auto na cesti bio je brži od našega Grandlanda. 
Tajna male potrošnje je plug in hibridni sustav koji se sastoji od benzinskog turbomotora koji ima 200 KS, elektromotora sa 110 KS sprijeda i još jednog sa 113 KS straga.

Snaga sustava je deklarirana na 300 KS, no u stvarnosti kad stisnete gas “do daske” imate osjećaj da Grandland X ima i veću snagu, 'da će poletjeti'. No ako se želite voziti komfornije i umjerenije vožnja je izuzetno uglađena, snaga se razvija ravnomjerno, nema nikakvih rupa i problema s elastičnosti. Po tome plug in hibridi briljiraju nad klasičnim autima. 

Potrošnja na testu iznosila je 3,9 l/100 km, s time da smo tijekom tjedan dana bateriju punili 4 puta, a prevalili smo oko 350 kilometara. S obzirom na to da s punom baterijom Grandland može prevaliti od 40 do 50 km na struju, ispada da smo od 150 do 200 km prevalili bez struje iz vanjskog izvora. Da smo punili svaki dan, potrošnja bi bila i ispod 2 l/100 km.

Naravno, trošku brzina treba dodati i trošak struje od 6 kuna po punjenju u noćnoj tarifi. S druge strane punjenje može biti i besplatno na javnim punionicama, no s obzirom na to da ne podržava brzo punjenje Grandland baterija će biti puna tek za oko četiri sata. A vozite li auto bez da punite bateriju, Grandland troši između 7 i 9 l/100 km. Ni to nije loše s obzirom na snagu.

Osim što je brz i štedljiv, Grandland je prilično udoban, vrlo prostran, a ima i upotrebljiv prtljažnik u koji stane oko 400 litara. I vrhunski je opremljen. Prava ekonomična obiteljska raketa. Auto od kojeg na prvu ne očekujete previše, ali vas na kraju ostavi bez daha. 

 

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI:
masa: 1875 kg
dimenzije: 448x186x161 cm
POGON: benzinski 1,6-litreni i dva elektromotora
snaga: 221 kW/300 KS  
0-100 km/h: 6,1 s
najveća brzina: 235 km/h
potrošnja: 1,4 l/100 km
cijena: 410.053 kn (testni model), 165.318 kn (osnovni benzinac)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle