Obavijesti

Tech

Komentari 2

Operateri u Japanu i Velikoj Britaniji napustili su Huawei

Operateri u Japanu i Velikoj Britaniji napustili su Huawei
1

Američki predsjednik Donald Trump je odlučio prošlog tjedna zabraniti izvoz američkih tehnoloških proizvoda u neke tvrtke za koje se smatra da su "u opasnosti", a na ciljniku je bio Huawei

VIDEO

Huawei je u sve većim teškoćama nakon odluke Washingtona da ga stavi na svoj crni popis, jer je više velikih operatera u Japanu i Velikoj Britaniji najavilo da će za sada zaobilaziti njihovu opremu.

Ta vijest je najprije odjeknula u Tokiju gdje su KDDI i SoftBank Corp izabrali odgoditi izbacivanje novih modela kako bi razmotrili posljedice američkih sankcija.

Pionir NNT Docomo je naveo  da će zaustaviti narudžbe telefona Huawei čije je lansiranje bilo predviđeno za ljeto.

Američki predsjednik Donald Trump je odlučio prošlog tjedna zabraniti izvoz američkih tehnoloških proizvoda u neke tvrtke za koje se smatra da su "u opasnosti", a na ciljniku je bio Huawei.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tada je odobreno razdoblje od 90 dana, ali japanske tvrtke su preuzele vodstvo jer tim uređajima prijeti gubitak doprinosa američkih tehnologija.

Huaweijev brend: U kaosu oko zabrana stigao najbolji Honor
Huaweijev brend: U kaosu oko zabrana stigao najbolji Honor

SoftBank je najprije planirao  prodati novi Huawei terminal u petak, ali je kasnije odustao. "Razmatamo hoće li naši kupci moći potpuno sigurno koristiti opremu ", objasnio je glasnogovornik tvrtke Hiroyuki Mizukami.

KDDI je naveo da "razmatra posljedice američke odluke".

Huawei je 2018. bio na petom mjestu u Japanu, daleko iza Applea ali u velikom porastu prodaja od gotovo 2 milijuna jedinica (+63 posto godišnje) na ukupnom tržištu  od 31 milijuna pametnih telefona, prema podacima MM Research Instituta.

Britanski operater Vodafone je u srijedu obustavio svoje kupovine telefona G5 Huawei, prije pokretanja nove mreže na temelju te nove ultrabrze tehnologije, dok je kineski div telekomunikacija pod američkim sankcijama.

"Prekidamo kupovine Huawei Mate 20X u Velikoj Britaniji", rekao je glasnogovornik Vodafonea i dodao da se radi o "privremenoj mjeri dok traju nesigurnosti u vezi novih modela 5G Huaweija.

Huawei najavljuje vlastiti operativni sustav

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei mogao bi predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije.

SAD je ublažio zabranu Huawei proizvoda: 'Bilo je neizbježno'
SAD je ublažio zabranu Huawei proizvoda: 'Bilo je neizbježno'

Huaweiju je onemogućeno korištenje Googleovog operativnog sustava Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošloga tjedna stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Jučer je izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone, tablete i druge 'pametne' uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Huaweijev sustav mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni a najkasnije u proljeće iduće godine, izjavio je Yu za kineski list Phenix iFeng Tech.

'Ameri se očito ne mogu mjeriti s Huaweijem pa mu smještaju'
'Ameri se očito ne mogu mjeriti s Huaweijem pa mu smještaju'

Yu je već u ožujku za njemački dnevnik Die Welt izjavio da će Huawei razviti vlastiti operativni sustav u slučaju da američkim tehnološkim kompanijama bude zabranjena isporuka operativnih sustava. To je rezervni plan i Huawei je skloniji sustavima koje su su razvili Google i Microsoft, dodao je.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle