Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Otkrili kako su dinosauri sjedili na jajima, a da im se ne razbiju

Znanstvenici su analizirali pernate dinosaure i otkrili kako su slagali jaja oko šupljine u sredini gnijezda. Šupljina je tako nosila težinu roditelja, omogućujući im da osiguraju toplinu i zaštitu

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
30 komentara

Kako sjediti na jajima kada si težak više od 1500 kilograma? Pažljivo, pokazuje novo istraživanje međunarodnog tima znanstvenika iz Azije i Sjeverne Amerike.

Kako su dinosauri podizali mlade oduvijek je teško istraživati zbog razmjerno malo fosila, no sada je otkriveno inkubiranje oviraptorosaura, piše u srijedu BBC.

A sauropod footprint discovered at Brothers' Point on the Isle of Skye in Scotland is seen in this undated photograph supplied by Edinburgh University ULOV U ŠKOTSKOJ 170 milijuna godina stari otisci dinosaura su 'iznimno otkriće'

Stručnjaci vjeruju da su najveći iz tog roda dinosaura slagali jaja oko šupljine u sredini gnijezda.

Šupljina je tako nosila težinu roditelja, omogućujući im da osiguraju toplinu i zaštitu podmlatku bez da razbiju osjetljiva jaja.

Pernati preci modernih ptica, oviraptorosauri su živjeli krajem krede, prije oko 67 milijuna godina.

Zbog okoštale krijeste i dugih repova poput guštera jedna vrsta 'Anzu wyliei'prozvana je "kokoš iz pakla".

Reuters/Pixsell DOBIO I IME Paklena kokoš: Mali pernati dinosaur bio je opaka zvijer

"Radi se o zaista zanimljivoj skupini dinosaura", kaže suautorica studije Darla Zelenitsky sa sveučilišta u Calgaryju. "Većina ih je bila mala i težila stotinjak kilograma ili manje. Nalikovali su pricama, s kosturom sličnim papigama. Iako su relativno rijetki, postoji nekoliko zanimljivih primjeraka", dodala je.

Stručnjaci su analizirali oblik i veličinu više od 40 gnijezda, većinom iz Kine i Mongolije kako bi otkrili kako su dinosauri grijali jaja.

Otkrili su da je promjer gnijezda bio 35 centimetara u manjih vrsta do 330 centimetara u najvećih Macroelongatolitusa.

Čini se da je rupa u sredini gnijezda rasla s veličinim vrste, prilagodba koja nije poznata u ptica.

Artist's life reconstruction of the titanosaurian dinosaur Mansourasaurus shahinae on a coastline in what is now the Western Desert of Egypt approximately 80 million years ago is pictured in this handout image KARIKA KOJA NEDOSTAJE Otkrili novu vrstu dinosaura u Sahari, tvrde da je 'sveti gral'

Neka istraživanja sugeriraju da su jaja bila plavo-zelena i da su u najvećih vrsta težila više od šest kilograma.

Stručnjaci stoga zaključuju da su manje vrste oviraptorosaura vjerojatno ležale izravno na jajima koja su u slojevima bila naslagana jedna na druga.

Komentirajući studiju, dr. Lindsay Zanno iz Prirodoslovnog muzeja u Sjevernoj Karolini opisala je mehanizam kao "jednostavan, a istovremeno elegantan".

"Gnijezda dinosaura posebno su vrijedna jer nam otkrivaju kako su evoluirali, prilagođavajući svoja ponašanja da bi grijali i štitili jaja bez da ih razbiju svojim golemim tijelima".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message