Obavijesti

Tech

Komentari 12

Otkrili novi i jednostavniji način proizvodnje matičnih stanica

Otkrili novi i jednostavniji način proizvodnje matičnih stanica
3

Matične stanice mogu se jednostavno i brzo proizvesti iz stanica krvi jednostavnim umakanjem u kiselinu. Otkriće bi moglo donijeti revoluciju u proizvodnju organa

VIDEO

Znanstvenici iz Bostona i Japana zapanjili su svijet znanosti otkrićem nevjerojatno jednostavnog načina proizvodnje matičnih stanica koje se mogu kasnije pretvoriti u bilo koje druge stanice. Tajna je u umakanju razvijenih stanica u kiselinu, a znanstvenici su otkriće opisali čudnim, revolucionarnim i šokantnim.  Za razliku od ranijih metoda proizvodnje matičnih stanica ova se čini puno jednostavnijom. 

Studiju su dosad proveli na miševima, a u tijeku su studije i s ljudskim stanicama. Boston Globe prenosi kako su znanstvenici u Bostonu izgleda uspjeli i napraviti ljudsku verziju matičnih stanica, koristeći istu tehniku, no preliminarni nalazi još se moraju potvrditi.

Obje studije objavljene su u časopisu Nature, a predstavljaju novi veliki korak u istraživanju matičnih stanica i razvoja terapija kojima će se popraviti oštećena tkiva i organi ili izliječiti bolesti umetanjem stanica koje se mogu pretvoriti u što želimo. 

- Imate li organ koji radi na 10 posto kapaciteta i dovedete ga na 25 posto, to će značajno smanjiti rizik od smrti kod te bolesti - kaže Charles Vacanti iz Laboratorija za proizvodnju tkiva i regenerativnu medicinu u Bostonu. 

Matične stanice dosad su se mogle dobiti dvjema metodama. Prva je bila izvlačenjem iz embrija u prvim danima podjele stanica. Te pluripotentne stanice uništavaju embrije, stoga su ta istraživanja i kontroverzna. Druga metoda uključuje razvoj stanica poput tih embrijskih matičnih stanica uzimanjem stanica pacijenta, recimo iz kože, u koje se dodaje strana DNK kako bi se stanice kože reprogramirale i postale bilo koje stanice. No, te se obično koriste za istraživanje jer znanstvenici ne žele pacijentima davati stanice sa stranom DNK, piše CNN.

Nova metoda ne uključuje uništavanje embrija ili umetanje stranog genetskog materijala, a rješava i problem odbijanja tkiva jer su stanice vlastite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama