Tech

Komentari 3

Otkrili novi moždani poremećaj koji je povezan sa zika virusom

Otkrili novi moždani poremećaj koji je povezan sa zika virusom

Zika virus već je povezan s autoimunim poremećajem Guillain-Barreovim sindromom koji napada periferni dio živčanog sustava izazivajući privremenu oduzetost

Brazilski znanstvenici otkrili su novi moždani poremećaj kod odraslih osoba povezan sa zika virusom - autoimuni sindrom zvan akutni diseminirajući encefalomijelitis (ADEM) koji napada mozak i kralježničku moždinu.

Zika virus već je povezan s autoimunim poremećajem Guillain-Barreovim sindromom koji napada periferni dio živčanog sustava izazivajući privremenu oduzetost u kojoj u nekim slučajevima pacijenti moraju biti na respiratoru kako bi disali.

Novo otkriće pokazuje da zika može izazvati napad imunog sustava i na središnji živčani sustav i tim otkrićem povećava se rastući popis neuroloških poremećaja povezanih sa zikom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji postoji snažni znanstveni konsenzus da zika osim Guillain-Barrea može izazvati prirođenu mikrocefaliju iako će do konačne potvrde proteći mjeseci ili godine.

Brazil je objavio kako je do sada potvrdio više od 940 slučajeva mikrocefalije povezanih s infekcijom zike kod majki. Brazil istražuje gotovo 4300 dodatnih sumnjivih slučajeva mikrocefalije.

Osim autoimunih poremećaja neki znanstvenici izvijestili su o slučajevima pacijenata zaraženih zikom kod kojih se razvio encefalitis ili mijelitis - neurološki poremećaji izazvani izravnim infekcijama živčanog tkiva.

"Iako je naša studija mala može pružiti dokaze da u ovom slučaju virus ima različite učinke na mozak od onih prikazanih u drugim studijama", kaže Maria Lucia Brito, neurologinja iz bolnice u Recifeu.

 ADEM se uobičajeno javlja nakon infekcije izazivajući snažno oticanje mozga i kralježničke moždine što oštećuje mijelinsku ovojnicu živaca. Rezultira slabošću, gubitkom osjeta, ravnoteže i vida, simptomima sličnima multiploj sklerozi.

Istraživanjem je bio obuhvaćen 151 pacijent koji je prošao kroz bolnicu od prosinca 2014. do lipnja 2015. Svi su bili zaraženim virusima iz skupine arbovirusa koji obuhvaćaju i zika virus.

Kod šest pacijenata pojavili su se simptomi autoimunih poremećaja od kojim je četvero imalo Guillain-Barrea a dvoje ADEM. U oba slučaja ADEM-a snimke mozga pokazale su oštećenje bijele tvari. Simptomi ADEM-a prosječno traju šest mjeseci.

Svih šest pacijenata bilo je pozitivno na ziku.

Najmanje 13 zemalja izvijestilo je o slučajevima Guillain-Barrea povezanog sa zikom, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.