Obavijesti

Tech

Komentari 4

Otkrili prvi komet bez repa, nazvali ga po vrsti mačaka

Otkrili prvi komet bez repa, nazvali ga po vrsti mačaka
1

Komet C/2014 S3 nazvan "Manx", po vrsti mačaka koje nemaju rep, sastavljen je od stjenovitog materijala koji se može naći nedaleko od Zemlje

VIDEO

Astronomi su otkrili komet bez repa, prvi takve vrste, čiji bi sastav mogao dati uvid u pitanja o formiranju i evoluciji Sunčeva sustava, navodi se u istraživanju objavljenom u petak u časopisu Science Advances.

Komet C/2014 S3 nazvan "Manx", po vrsti mačaka koje nemaju rep, sastavljen je od stjenovitog materijala koji se može naći nedaleko od Zemlje. Većina drugih kometa sastoji se od leda i drugih smrznutih spojeva i formirana je u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava.

Znanstvenici vjeruju da je otkriveni komet formiran u istoj regiji kao i Zemlja, a zatim je izbačen u stražnji dio Sunčeva sustava zbog gravitacijske interakcije planeta. Sada pokušavaju saznati koliko još ima takvih kometa, što bi pomoglo u nalaženju odgovora na pitanje kako i kada je točno Sunčev sustav zauzeo svoju sadašnju konfiguraciju.

"Ovisno o tome koliko ćemo ih pronaći, saznat ćemo jesu li se ogromni planeti kretali diljem Sunčeva sustava kada su bili mladi ili su tiho rasli bez previše kretanja", rekao je jedan od autora istraživanja Olivier Hainaut, astronom Europskog južnog opservatorija u Njemačkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi komet otkriven je 2014. godine pomoću teleskopa Pan-STARRS.

Kometi koji dolaze iz iste regije iz koje dolazi Manx obično oblikuju sjajne repove dok se približavaju Suncu, što je rezultat otapanja leda od kojeg su građeni.

Međutim, Manx je bio taman i bez repa kada je primjećen. Kasnije analize su pokazale da umjesto leda sadrži materijal sličan stjenovitim asteroidima koji se nalaze u pojasu između Marsa i Jupitera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle