Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili su gljivicu koja napada mrave i pretvara ih u 'zombije'

Istraživanja o posebnoj vrsti parazita koji napada mrave još nisu dovršena, ali jedno je sigurno - gljivice upravljaju cijelim tijelom i ubiju ga gdje je najpovoljnije za razmnožavanje

Mrav
Foto: Pixabay
8 komentara

Ideja o gljvičnom parazitu koji inficira mrave i pretvara ih u zombije zvuči kao dobar film znanstvene fantastike. No, jeste li znali da takvo što doista postoji u prirodi? 

Znanstvenici su dokazali da parazit kontrolira mrave kroz inficiranje njihovih mišića, no ne i samog mozga. Takvo ponašanje opisuju kao "lutkara koji poteže niti da bi pomaknuo marionetu". Mrav vrlo brzo umire nakon infekcije, nakog čega se gljivice nastavljaju rasti i kroz njegovo tijelo puštati spore u tlo kako bi zarazile i ostale mrave. Vrlo je bitno da mrav umre na mjestu koje je najpovoljnije da se gljivice nastave rasprostranjivati. 

Međutim, nije poznato na koji način "zombi gljivica" inficira mrave. 

Mravi | Autor: Pixabay/Merseyside Police Foto: Pixabay/Merseyside Police

Parazit, kad uđe u mrava, potpuno preuzima kontrolu nad njegovim nogama, tijelom i glavom, a stanice gljivica koje se protežu se spajaju kako bi, kao jedna, kontrolirale mrava. 

- Kada smo istraživali tijelo 'domaćina', odnosno mrava, vidjeli smo da je večina njegovih tjelesnih stanica zapravo pripadalo gljivicama, odnosno, da je parazit samo 'zakamufliran' u tijelo mrava, objasnio je David Hughes, autor ovog istraživanja. 

No, iako zauzima skoro cijelog mrava, gljivične stanice nisu pronađene u samom mozgu. Za tu pojavu, istraživači još nemaju objašnjenje. 

- Pretpostavljamo da parazit čuva mozak domaćina kako bi se mogle dalje razmnožavati, rekao je Hughes. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message