Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ova šprica moći će zaustaviti krvarenje za samo 20 sekundi

Ova šprica koristila se samo u vojsci, no sada je odobrena i za građane Amerike zbog svog brzog učinka. Vjeruju da ovaj potez može spasiti mnoge živote

RevMedx
Foto: RevMedx
6 komentara

Znate one scene iz futurističkih filmova kada liječnici u trenu saniraju ranu iz vatrenog oružja laganim skeniranjem iz nekog startrekovskog trikodera. Moderno zdravstvo još nije došlo do takvog revolucionarnog otkrića, no korak bliže takvom liječenju upravo su stigli građani SAD-a.

Američka agencija FDA odobrila je korištenje specijalne šprice, koja je dosad bila korištena samo u vojsci , i za građanstvo. Ovaj uređaj omogućava zaustavljanje krvarenja nakon ranjavanja iz vatrenog oružja već u 20 sekundi . Šprica Xstat Rapid Hemostasis System ispunjena je sitnim spužvicama, a kada se ubrizgaju one se u trenu rašire, te blokiraju protok krvi, odnosno pružaju pritisak koji zaustavlja krvarenje.

- Kada imate proizvod koji je razvijen za korištenje na ratištu, onda znate da je planiran za trenutke iz najgorih scenarija. Tada treba reagirati najbrže moguće i to u uvjetima kada možda nemate stručne osobe uza sebe da vam pomognu. Uzbudljivo je pratiti prijenos ove tehnologije na korištenje u hitnoj službi, koja sada ima dodatni učinkoviti alat za prvu pomoć civilnim žrtvama. Tako nešto može spašavati živote - istaknuo je dr. William Maisel, direktor odjela za evaluaciju liječničkih instrumenata agencije FDA, koja brine za odobravanje i hrane i lijekova u Americi.

Jednom kada se upotrijebi takva šprica sa spužvama djelotvorno se sprječava krvarenje više sati (do 4 sata), što je dovoljno vremena da se pacijent prebaci u bolnicu pa čak i prođe operaciju.

Prema jednom kirurškom istraživanju Instituta američke vojske čak 30 do 40 posto civilnih žrtava umre zbog iskrvarenja, a 33 do 56 posto takvih smrti dogodi se na putu za bolnicu.

Amerika redovito ima problema s pucnjavama. U 2015. godini zabilježeno je preko 49.000 incidenata koji su uključivali vatreno oružje, uslijed čega je preminulo 12.430 osoba , a ranjeno je još preko 25.000 osoba.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message