Obavijesti

Tech

Komentari 146

Ovako će izgledati kraj svega: Svemir će razderati sam sebe

Ovako će izgledati kraj svega: Svemir će razderati sam sebe
1

Carlos Frenk sa Sveučilišta Durham, smatra da scenarij Velikog rascjepa znači da će 'tamna energija' jačati te će doći do širenja svemira koji će se na kraju "poderati"

VIDEO

Znanstvenici vjeruju da su napokon odgovorili na pitanje koje oduvijek muči čovječanstvo – kada će svemir kakvog znamo prestati postojati. Ne brinite, kraj ipak nije tako blizu. Znanstvenici nam daju još 22 milijarde godina. Oni vjeruju da, ako se svemir nastavi širiti ovim tempom, s vremenom će se raspasti te će nam uslijediti 'Veliki rascjep' umjesto 'Velikog praska'.

Zbog ekspanzije svemira čestice više neće moći djelovati jedne na druge te će se planeti i čestice isjeckati odnosno rasparati u zadnjim sekundama prije nego sav poznati svemir nestane. Stručnjaci su istraživali eksplozije udaljenih zvijezda kako bi ispitali je li teorija Velikog rascjepa točna, prenosi Mirror

- Ideja 'Big Ripa' (Velikog rascjepa) je da će se na kraju čak i čestice tvari početi odvajati. Svi atomi bi se rasparali. Pošteno je reći da je to dramatični scenarij. Matematički znamo što to znači. No, što to točno znači u fizičkom smislu, teško je dokučiti – rekao je dr. Marcelo Disconzi sa Sveučilišta u Nashvilleu.

Znanstvenici misle da 'tamna energija', za koju se vjeruje da tvori oko 70 % svemira, vuče svemir prema svršetku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Postoji natjecanje između 'tamne energije' koja pokušava proširiti svemir i gravitacije koja želi 'srušiti' svemir. Pitanje je tko će pobijediti – objašnjava dr. Disconzi.

Ako gravitacija pobijedi, čeka nas 'Veliko sažimanje', teorija koja podrazumijeva da će se zbog velike količine materije svemir početi skupljati i približavati se ponovno točki singulariteta te će na kraju postati mjesto enormnih temperatura i zračenja. Ova teorija dopušta da se iz takvog sažimanja ponovno u prasku razvije novi svemir, no to je tek spekulacija.

Ostale ideje uključuju i 'Veliko smrzavanje', teorija po kojoj će se svemir stalno širiti dok konačno ne postane prehladan za održavanje života.

- Ono što sada znamo iz prikupljenih podataka... scenarij Velikog rascjepa je moguć – dodao je Disconzi.

Profesor Carlos Frenk, kozmolog na Sveučilištu Durham, izjavio je da takav scenarij znači da će 'tamna energija' jačati te će doći do širenja svemira koji će se na kraju „poderati“.

- Svemir će nestati pred vašim očima. Ne želite to doživjeti – nadodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle