Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Ovdje rade milijarde britvica: Tvornica velika kao 27 igrališta

U poljskom gradu Lodz, Gillete ima najveću tvornicu na svijetu. Velika je kao 27 nogometnih igrališta, a ondje radi više od 1180 radnika. Ondje proizvode milijarde britvica za muškarce i žene

Foto: Gillette
1 komentara

Gillette u Lodzu u Poljskoj od 2005. godine ima najveću tvornicu na svijetu u kojoj proizvode milijarde britvica. Posjetili smo tvornicu koja se prostire na 190.000 četvornih metara. Velika je kao 27 nogometnih ili 453 košarkaških igrališta. Ondje radi više od 1180 radnika u tri smjene, a u samoj proizvodnji koriste nekoliko stotina strojeva. Britvice izvoze u 100 zemalja na pet kontinenata, a iz Gilletta ističu da je kvaliteta njihovih proizvoda jednaka bez obzira gdje ih kupujete. U proizvodnom prostoru je striktno označeno gdje zaposlenici smiju hodati, a zbog buke koju proizvode strojevi svi zaposlenici nose čepiće za uši. Gilletteovi brijači sastoje se od glave s britvicama i plastičnih dijelova. 

Foto: Gillette

- Britvice su izrađene od čelične legure i moraju izdržati koroziju. Ručka brijača napravljena je od plastike te također glava u kojoj je britva je plastična, a sve te komponente se lijevaju u kalupe. Sve potrebne materijale koji su nam nužni imamo u silosima a u proizvodne strojeve šaljemo ih putem podzemnih cjevovoda - kažu iz Gilletta.

Vidjeli smo i stroj za lijevanje koji teži četiri tone, a prilikom lijevanja proizvodi pritisak kao da na njega stane desetine slonova. Proces je cijeli mehaniziran, a robotske ruke kalupe u koje se lijeva materijal za izradu brijača rotiraju svakih osam sekundi. Kada robotske ruke izrotiraju kalupe, tada slijedi hlađenje u kojem se odljevci formiraju i stvrdnu se u isto vrijeme. U najvećoj Gilletteovoj tvornici proizvode britvice za muškarce i žene.

Foto: Gillette

- Britve na brijačima su proizvedeni s preciznošću od 0,0001 mm. Osim za muškarce, proizvodimo i brijače za žene pa se tako jedan brijač za žene sastoji od čak 20 komponenti a ukupno 16 različitih strojeva ga izrađuju - kažu u Gillettu.

Dodaju da je kontrola kvalitete dio proizvodnog procesa, a primjerice jedan brijač prolazi više od 60 provjera kvalitete. Protekle godine Gillette je uložio dvije milijarde dolara u istraživanje i razvoj, a rezultat proizvodnog procesa su nove tehnologije koje se primjenjuju na proizvodnju. S obzirom na to da koriste puno plastike u proizvodnji, u Gillettu ističu da sav otpad koji nastaje u tvornici se reciklira ili ponovno koristi. Primjerice, ručke brijača koje nisu prošle testove kvalitete recikliraju se i pretvaraju u vaze za cvijeće, kante ili vješalice. Drvene palete u tvornici također prolaze kroz proces recikliranja pa tako one oštećene se koriste za proizvodnju podnih ploča.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message