Obavijesti

Tech

Komentari 131

Ovo će nas ubiti i izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje

Ovo će nas ubiti i izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje
5

Globalna pandemija, nuklearni rat, asteroidi, umjetna inteligencija i loše vlade dio su prijetnji koje bi mogle izbrisati čovječanstvo. Na neke možemo i sami utjecati

VIDEO

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu sastavili su listu u kojoj navode na koje bi sve načine čovječanstvo moglo nestati s lica Zemlje. Dodaju kako je cilj istraživanja pokazati kako težina izazova može pomoći u suočavanju s tim prijetnjama i otvoriti put prema održivom razvoju. 

- Ovo je znanstvena procjena izgleda za zaborav, ali i poziv na djelovanje koji se temelji na pretpostavci da čovječanstvo može odgovoriti na izazov i pretvoriti to u svoju priliku - navode znanstvenici.

Ekstremne klimatske promjene

Izglednost globalne koordinacije u zaustavljanju klimatskih promjena autori vide kao najveći faktor na koji se može utjecati u tome može li se spriječiti globalna katastrofa. Upozoravaju i da bi utjecaj klimatskih promjena mogao biti najveći u najsiromašnijim zemljama te da bi masovne smrti zbog gladi i velike migracije mogle uzrokovati globalne nestabilnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nuklearni rat

Iako je nuklearni rat puno manje vjerojatan no što je to bilo u prošlom stoljeću, znanstvenici i dalje upozoravaju da prema dokazima i dalje postoji potencijal za namjerni ili slučajno izazvani nuklearni sukob. Na to će u budućnosti najviše utjecati kako će se razvijati odnosi među nuklearnim silama. 

Globalna pandemija

Znanstvenici misle kako ima razloga da sumnjaju da je ovakva globalna epidemija vjerojatnija no što se obično smatra. Sposobnost reakcije globalnih medicinskih sustava je ključna u sprječavanju katastrofe kažu istraživači, ali najveća je prijetnja u tome da li postoji zarazna bolest izvan kontrole ili ne. 

Udar velikog asteroida

Stijena koja bi bila promjera većeg od 5 kilometara mogla bi izbrisati područje veliko poput Nizozemske, a ovakvi se udari događaju otprilike svakih 20 milijuna godina. Udari li asteroid u Zemlju, glavnina razaranja ne bi bila od samog udara, već od oblaka prašine i čestica koji bi završili u gornjim slojevima atmosfere. To bi moglo utjecati na klimu, biosferu, ali i zalihe hrane te uzrokovati političke nestabilnosti. 

Super vulkan

Kao i kod udara asteroida, najveća prijetnja erupcije super-vulkana bila bi u globalnom oblaku čestica koji bi blokirao prolazak Sunčevih zraka i uzrokovao globalnu zimu. Posljedice ovakve povijesne erupcije bile bi usporedive s nuklearnim ratom. 

Ekološka katastrofa

Znanstvenici kažu kako čovječanstvo mora očuvati ekosustav ili se nadati da civilizacija neće postati ovisna o njemu. Izumiranje vrsta sada je puno brže nego što se to odvijalo u povijesti. Upozorava se kako ljudi moraju razviti održive ekonomije kako bi mogli preživjeti ekološku katastrofu.

Raspad globalnih sustava

Svjetski ekonomski i politički sustavi sastoje se od mnogo čimbenika s raznim ciljevima i međusobnim vezama. Ovakvi osjetljivi i povezani sustavi su podložni neočekivanim padovima uzrokovanim strukturom tih mreža. Ekonomski kolaps mogao bi dovesti do kaosa u društvu, nemira i bezvlađa.

Sintetička biologija

Znanstvenike brine i da bi netko mogao razviti umjetni patogen koji bi mogao izbrisati čovječanstvo. Tek su u začecima pokušaji da se to regulira, no moguće je da se neće razvijati brzo kao istraživanja.

Nanotehnologija

Iako znanstvenici zagovaraju nanotehnologiju kao put za rješavanje mnogih problema, istraživači vjeruju da bi i mogla biti izvor ozbiljnih problema. Nanotehnologija bi mogla otvoriti put do jednostavne proizvodnje velikog arsenala konvencionalnog ili novog oružja koje postaje moguće proizvodnjom na atomskoj razini. Bit će ključno vidjeti može li se koristiti i u konstrukciji nuklearnog oružja. 

Umjetna inteligencija

Ekstremnu umjetnu inteligenciju neće biti moguće jednostavno kontrolirati i mogla bi vjerojatno djelovati tako da pokuša poboljšati svoju inteligenciju i dođe do što više resursa. Zabrinuto, znanstvenici kažu kako bi ključni faktor u našem preživljavanju moglo biti to hoćemo li imati jedan dominanti sustav ili cijeli niz umjetnih inteligencija. Dodaju i kako bi moćna umjetna inteligencija mogla jednostavno riješiti preostale probleme iz ovog izvještaja.

Buduće loše vlade

Poruka ovdje je u tome da političari ne dolaze do rješenja ostalih problema s liste, već bi i sami mogli biti rizik za ljudsku vrstu. Znanstvenici kažu kako su moguće dvije krajnosti, da se neće riješiti problemi koje je moguće riješiti i da će se njihovim postupcima prouzročiti još gore posljedice.

Nepoznate posljedice

Na kraju, znanstvenici upozoravaju i na nepoznato te pozivaju na nova istraživanja koja će otkriti dosad nepoznate rizike i njihove vjerojatnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...