Obavijesti

Tech

Komentari 44

Ovo je 'kapa' za mozak, ali ona može uspješno ukloniti i stres

Ovo je 'kapa' za mozak, ali ona može uspješno ukloniti i stres
3

Inženjerka elektrotehnike Milica Pavić izumila je Comby EEG kapu, pravi medicinski gadget, kojim se precizno otkrivaju i liječe neurološke bolesti

VIDEO

Dijagnostika raznih neuroloških, metaboličkih i psihijatrijskih bolesti, utvrđivanje elektroničkih potencijala mozga, ali i terapija koja zamjenjuje lijekove - sve to može Comby EEG kapa, pravi medicinski gadget koji je izumila Milica Pavić, inženjerka elektrotehnike iz Zagreba.

Milica Pavić je radila u Klinici za neurologiju KBC-a Zagreb gdje se obavljaju rutinska i specijalna snimanja mozga. Tamo je, kaže, uočila nedostatke postojećeg pribora, a to ju je potaknulo da počne razmišljati kako ih popraviti. Tako se rodila ideja o Comby EEG kapi koju sad koriste sve velike klinike u Hrvatskoj, ali i mnoge u Njemačkoj, Rusiji, Americi, Indiji... Elektroencefalografija, poznata kao skraćenica EEG, jedna je od najvažnijih pretraga kad je dijagnostika mozga u pitanju. Takvo snimanje mozga radi se na pacijentima svih životnih dobi. Njime se vidi elektronička aktivnost u svim dijelovima mozga i sva odstupanja koja izazivaju različita medicinska stanja. 

A upravo je Comby kapa napravljena tako da se zahvaljujući njezinom obliku i velikom broju elektroda može napraviti najkvalitetnije moguće EEG očitanje. Osobito je korisna kod bolesnika s epilepsijom, ali otkriva i druge neurološke bolesti, psihijatrijske poremećaje (depresije, anksioznost, PTSP) te je vrlo korisna, primjerice, i kod bolesnika s dijabetesom koji dožive inzulinsku komu jer je njima u tom stanju uvijek promijenjen EEG. Kapa se stavlja na glavu pacijenta, spaja se na EEG uređaj, u njezinoj unutrašnjosti su posebne elektrode, a različiti kompjutorski programi prate snimanje i rade očitanja.

- Comby EEG kapa koristi se ne samo u dijagnostičke, nego i u terapeutske svrhe. Sastavni je dio neurofeedback terapije koja se danas sve više koristi kao metoda samoregulacije. Umjesto uzimanja tableta, radi se na sebi. Ta je terapija osobito korisna kod djece s ADHD-om, a njome se može ukloniti stres ili poboljšati izvedba sportaša ili menadžera - kaže ing. Pavić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U neurofeedback terapiji Comby kapa radi tako da svaka od brojnih elektroda pokriva jednu regiju mozga zaduženu za razne funkcije. Očitanja se uspoređuju s normativima načinjenim prema snimkama zdravih ljudi, a na elektrodi koja pokaže odstupanje od normale odmah se radi korekcija moždane frekvencije.

Potrebno je, kaže Milica Pavić, barem dvadesetak seansi jer je riječ o podsvjesnom treningu mozga i prilagodbi na novu frekvenciju funkcioniranja.

DOPIRU DO SVIH DIJELOVA MOZGA

Zbog oblika i velikog broja elektroda kapom se mogu napraviti vrlo precizna očitanja pa je osobito korisna kod bolesnika s epilepsijom te dijagnoze psihijatrijskih poremećaja, poput PTSP-a.

NEUROFEEDBACK TERAPIJA

Comby EEG kapa daje i dobre rezultate u terapiji kod djece s ADHD-om, a može poboljšati izvedbu sportaša i menadžera. Elektrodama se očitavaju moždane frekvencije i ispravljaju kad odstupaju od uobičajenih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....