Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

Ovo je prvi pogled na zvijezdu koja je oduševila znanstvenike

Prva snimka zvijezde Trappist-1 ne izgleda spektakularno, ali ova mala nakupina piksela znanstvenicima će pomoći kako bi teleskopi sa Zemlje donijeli još bolji pogled na nju

Foto: NASA
78 komentara

Nakon što je NASA objavila fantastično otkriće sedam planeta oko zvijezde Trappist-1, vidjeli smo i fotografije koje zamišljaju kako izgleda pogled s jednog od njih na ovu 40 svjetlosnih godina udaljenu zvijezdu. No, sada donekle znamo i kako taj zvjezdani sustav izgleda. 

Naime, NASA je objavila animaciju prilično niske rezolucije koja prikazuje 11x11 piksela, a radi se o dijelu onoga što vidi kamera na teleskopu Kepler. U središtu ove animacije je patuljasta zvijezda Trappist-1, dok same planete ne možemo vidjeti. 

Naime, planet veličine Zemlje prolaskom ispred ove zvijezde bi smanjio njenu svjetlost za samo 1 posto, što naše oči ne mogu ni registrirati. Astronomi se pak služe kompliciranim algoritmima kako bi to pronašli. 

Objavom ovakve snimke niske rezolucije, znanstvenici će imati 'prvi pogled' na ono što trebaju gledati kako bi mogli pripremiti prijedloge svojih istraživanja kojima će sljedeće zime teleskopima sa Zemlje promatrati ovu zvijezdu. Tada će imati 74 dana za promatranje Trappista-1. U svibnju ćemo pak dobiti još detaljniji pogled na ovu zvijezdu bogatu potencijalno nastanjivim planetima.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message