Obavijesti

Tech

Komentari 15

Pad prihoda iz inozemstva: U 2020. Huaweiju rast od 3,2 %

Pad prihoda iz inozemstva: U 2020. Huaweiju rast od 3,2 %

Donald Trump uvrstio je Huawei 2019. na izvoznu crnu listu, blokiravši mu pristup ključnog tehnologiji američkog podrijetla, što je utjecalo na njegovu sposobnost da kreira vlastite čipove i nabavlja komponente

Kineski tehnološki div Huawei Technologies izvijestio je o skromnom rastu dobiti u 2020. godini uslijed pada inozemnih prihoda koji su prouzročili poremećaji povezani s pandemijom i američko uvrštenje tvrtke na izvoznu crnu listu.

Neto dobit porasla je prošle godine 3,2 posto, na 64,6 milijardi juana (9,83 milijarde dolara). U godini ranije porasla je 5,6 posto.

Bivši američki predsjednik Donald Trump uvrstio je Huawei 2019. na izvoznu crnu listu, blokiravši mu pristup ključnog tehnologiji američkog podrijetla, što je utjecalo na njegovu sposobnost da kreira vlastite čipove i nabavlja komponente u inozemstvu.

Zabrana je teško pogodila Huaweijevo poslovanje s mobilnim telefonima, pa je tvrtka u studenome 2020. prodala odjel za proizvodnju jeftinijih modela konzorciju agenata i trgovaca kako bi ga održala na životu.

Današnje izvješće pokazuje da je Huaweijevo poslovanje s potrošačkom elektronikom, koje uključuje i pametne telefone, ipak povećalo prihode za 3,3 posto, na 482,9 milijardi juana, i činilo je više od polovine ukupnih prihoda.

Rast su dijelom generirali uređaji poput pametnih satova i prijenosnih računala, priopćio je glasnogovornik Huaweija.

Središnji dio Huaweijevog poslovanja, koji uključuje proizvodnju opreme za mobilne mreže nove generacije 5G, donio mu je 302,6 milijardi juana prihoda, gotovo kao i u godini ranije.

Prihodi u odjelu uređaja za kompanije poskočili su pak 23 posto, na 100,3 milijarde juana, ali su i dalje najmanji među tri dijela Huaweijeva poslovanja.

Izvješće pokazuje i da je pokretač rasta prihoda bilo domaće tržište, gdje su prihodi Huaweija porasli za 15,4 posto, na 584,9 milijardi juana.

Inozemni su prihodi pali, pokazuje izvješće. U regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku smanjeni su 12,2 posto, na 180,8 milijardi juana. U ostatku Azije pali su 8,7 posto, na 64,4 milijarde juana.

Najveći pad zabilježen je u Sjevernoj i Južnoj Americi, za četvrtinu u odnosu na 2019. godinu, na 39,6 milijardi juana.

Tvrtka je u 2020. uložila 141,9 milijardi juana u istraživanje i razvoj, u odnosu na 131,7 milijardi juana u godini ranije.

Huaweijev novčani tok iz poslovanja iznosio je 35,2 milijarde juana i više je nego prepolovljen u odnosu na 2019. godinu.