Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Padaju crni rekordi: Nikad više opasnih plinova, nema pomaka

Koncentracija CO2 koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun. I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti

FILE PHOTO: A paramilitary police officer wearing a mask stands guard in front of a portrait of the late Chairman Mao during smog at Tiananmen Square in Beijing
Foto: JASON LEE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10 komentara

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi.

Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun.

VEĆINA OTPADA JE PLASTIKA Mediteran se utapa u plastici, a ta ista će se 'vratiti' na kopno

Glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri milijuna do pet milijuna godina.

- Podsjećam da je tada temperatura bila viša za dva do tri stupnja, a razina mora 10 do 20 metara viša nego danas - dodao je.

FILE PHOTO: A cargo ship is seen through air pollution along the Chao Phraya river in Bangkok | Autor: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti, a ona iznosi 259 posto razine uočene prije početka industrijske revolucije u 19. stoljeću.

Koncentracija dušikova oksida popela se na 123 posto u odnosu na predindustrijsku razinu.

Od 1990. učinak zagrijavanja stakleničkih plinova porastao je za 43 posto, izvijestio je WMO.

IMA NADE... Stroga ekološka ograničenja su put prema spašavanju planeta

- Nema nikakvih naznaka usporavanja, a kamoli pada koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi usprkos svim obvezama iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama - istaknuo je Taalas.

- Znanost je jasna. Bez brzog smanjivanja ugljičnog dioksida i ostalih stakleničnih plinova, klimatske promjene imat će sve razorniji i nepovratan utjecaj na život na Zemlji, a prostor za djelovanje gotovo je nestao -  upozorio je još prošle godine Taalas.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message