Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Pariz tuži Airbnb: Traže 12,5 mil. eura zbog ilegalnih oglasa

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu iznajmljivati svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Airbnb kaže da su pravila u Parizu 'neučinkovita'

FILE PHOTO - A general view shows the Eiffel Tower and the financial and business district in La Defense, west of Paris
Foto: Gonzalo Fuentes
5 komentara

Grad Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smještaja, što bi američku kompaniju moglo koštati 12,5 milijuna eura, izjavila je u nedjelju pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu iznajmljivati svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Oglasi moraju sadržavati registracijski broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na duže razdoblje.

Francuska je u 2018. godini donijela zakon kojim se kompanije poput Airbnba kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12.500 eura po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnba, izjavila je Hidalgo.

„Cilj je poslati poruku kako bi se zauvijek završilo s neovlaštenim iznajmljivanjima koja kvare neke pariške četvrti”, rekla je.

Nekoliko gradova diljem svijet izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnba predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima te da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Glasnogovornica Airbnba kazala je kako su implementirali mjere koje bi trebale pomoći pariškim korisnicima kako bi njihove internetske stranice bile u skladu s europskim pravilima, no dodala je kako su pravila u Parizu „neučinkovita, u nesrazmjeru i u suprotnosti s europskim pravilima”.

Francuska je drugo najveće tržište Airbnba nakon SAD-a. Pariz, jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, njegovo je najveće samostalno tržište, s oko 65.000 registriranih stanova i kuća za najam.

Airbnb, koji je osnovan 2008. godine u San Franciscu, je kompanija koja povezuje ljude koji žele iznajmiti cijeli ili dio svojeg doma privremenim gostima putem internetske stranice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message