Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
88 komentara

Pčele polako izumiru, tko će ih zamijeniti? Roboti već čekaju...

Znanstvenici su uspjeli napraviti minijaturne pčele koje bi mogle u potpunosti zamijeniti prirodne pčele, kao i njihovo djelovanje, objavljeno je na tehnološkoj konferenciji održanoj u Teksasu

Foto: Pixabay
88 komentara

Flote pčela-robota mogle bi se u budućnosti premještati na područja u kojima nema prirodnih pčela ili njihova masovnost opada, kazali su to vodeći tehnološki eksperti na konferenciji u Teksasu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198803 / ]


Na konferenciji je također kazano kako već sada postoji tehnologija s kojom bi se mogli kontrolirati mini dronovi, odnosno pčele-roboti koje bez problema mogu oprašiti usjeve. Ranije su japanski znanstvenici razvili dron veličine vilinog konjica koji je mogao oprašiti cvijet ljiljana.

Američki znanstvenici također su se uključili u razvoj minijaturnih dronova. Oni su razvili duplo manju pčelu-robota koja djeluje čak 120 puta u jednoj sekundi.

Minijaturni roboti mogu ponuditi rješenje 

Profesor Shashi Shekhar sa sveučilišta u Minnesoti jedan je od vodećih svjetskih eksperata u ovoj grani tehnologije. On je na konferenciji kazao kako bi, ako ih se iskoristi na pravi način, upravo minijaturni roboti mogli dati odgovor i ponuditi rješenja za kronični nedostatak hrane. Kazao je i kako se očekuje da će se Americi odobriti financiranje ovakvih projekata unutar dvije godine.

- Ulaže se veliki trud kako bi se razumjelo zašto kolonije pčela izumiru - kazao je i dodao kako se, kada je u pitanju ovakva tehnologija, radi na rezervnom planu.

- Ovo je rezervni plan. Kao što je već poznato, zone poput Kalifornije i zapada gube puno stabala. Ako izgubite stabla i šume, to je početak. Sljedeći će vjerojatno biti insekti, ptice i životinje. Zato je dobro imati nekakav rezervni plan - kazao je.

Japanski prototip pčele-robota proizveo je 'National Institute of Advanced Industrial Science and Technology' u Tokiju.
Istraživači sada namjeravaju proizvesti još manju robotiziranu pčelu koja bi im pomogla u zacrtanim ciljevima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message