Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Pčele polako izumiru, tko će ih zamijeniti? Roboti već čekaju...

Znanstvenici su uspjeli napraviti minijaturne pčele koje bi mogle u potpunosti zamijeniti prirodne pčele, kao i njihovo djelovanje, objavljeno je na tehnološkoj konferenciji održanoj u Teksasu

Foto: Pixabay
88 komentara

Flote pčela-robota mogle bi se u budućnosti premještati na područja u kojima nema prirodnih pčela ili njihova masovnost opada, kazali su to vodeći tehnološki eksperti na konferenciji u Teksasu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198803 / ]


Na konferenciji je također kazano kako već sada postoji tehnologija s kojom bi se mogli kontrolirati mini dronovi, odnosno pčele-roboti koje bez problema mogu oprašiti usjeve. Ranije su japanski znanstvenici razvili dron veličine vilinog konjica koji je mogao oprašiti cvijet ljiljana.

Američki znanstvenici također su se uključili u razvoj minijaturnih dronova. Oni su razvili duplo manju pčelu-robota koja djeluje čak 120 puta u jednoj sekundi.

Minijaturni roboti mogu ponuditi rješenje 

Profesor Shashi Shekhar sa sveučilišta u Minnesoti jedan je od vodećih svjetskih eksperata u ovoj grani tehnologije. On je na konferenciji kazao kako bi, ako ih se iskoristi na pravi način, upravo minijaturni roboti mogli dati odgovor i ponuditi rješenja za kronični nedostatak hrane. Kazao je i kako se očekuje da će se Americi odobriti financiranje ovakvih projekata unutar dvije godine.

- Ulaže se veliki trud kako bi se razumjelo zašto kolonije pčela izumiru - kazao je i dodao kako se, kada je u pitanju ovakva tehnologija, radi na rezervnom planu.

- Ovo je rezervni plan. Kao što je već poznato, zone poput Kalifornije i zapada gube puno stabala. Ako izgubite stabla i šume, to je početak. Sljedeći će vjerojatno biti insekti, ptice i životinje. Zato je dobro imati nekakav rezervni plan - kazao je.

Japanski prototip pčele-robota proizveo je 'National Institute of Advanced Industrial Science and Technology' u Tokiju.
Istraživači sada namjeravaju proizvesti još manju robotiziranu pčelu koja bi im pomogla u zacrtanim ciljevima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message