Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Plave oči i tamna koža: Tako je izgledao prvi moderni Britanac

Čovjeku iz Cheddara, nazvanom po selu gdje je nađen kostur, udahnuli su novi život uz prvu potpunu DNK analizu njegovih ostataka i potpuno promijenili sliku koju smo imali o njemu

Foto: Channel 4/Plimsoll Productions

Prvi moderni Britanac imao je tamnu kožu i plave oči, objavili su znanstvenici u srijedu nakon DNK analize ostataka čovjeka koji je živio prije 10 tisuća godina.

Poznatom "čovjeku iz Cheddara", nazvanom tako po selu na jugoistoku Engleske u čijoj se blizini nalazi pećina u kojoj je 1903. pronađen njegov kostur, udahnut je novi život putem prve potpune DNK analize njegovih ostataka.

U zajedničkom projektu Britanskog prirodoslovnog muzeja i Londonskog sveučilišta, znanstvenici su napravili dva milimetra duboku rupu u njegovoj lubanji i izvukli koštanu srž za analizu.

Rezultati su promijenili dosadašnju projekciju čovjeka iz Cheddara kojeg se oslikavalo kao svjetloputog i smeđookog.

"Iznenađujuća je spoznaja da su Britanci prije 10.000 godina mogli imati vrlo plave oči i vrlo tamnu kožu", rekao je Chris Stringer iz prirodoslovnog muzeja.

Otkriće sugerira da je svjetlija pigmentacija bila sastavnica naroda sa sjevera Europe i ranije nego što se mislilo.

Pleme čovjeka iz Cheddara stiglo je u Britaniju na koncu zadnjeg Ledenog doba, a njegova DNK povezana je s pojedincima otkrivenim u današnjoj Španjolskoj, Mađarskoj i Luksemburgu.

Znanstvenik Alfons Kennis kaže da su rezultati DNK analize revolucionarni.

"To je priča o migracijama kroz povijest", kazao je. "Možda će nam to ukloniti percepciju da ljudi iz određenih područja moraju imati određeni izgled. Svi smo mi migranti", zaključio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message