Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

Plivaju u nafti, a sada su dobili najveću solarnu elektranu

Elektrana se sastoji od 258.000 zrcala na površini 285 nogometnih terena. Sunce grije cijevi koje proizvode paru i pogone turbinu za stvaranje električne energije

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
40 komentara

Netko bi mogao misliti da Ujedinjeni Arapski Emirati kao jedna od najvećih zemalja izvoznica nafte nema pretjeranih potreba za solarnom energijom, ali to ih nije spriječilo da naprave najveću solarnu elektranu na svijetu. U Abu Dhabiju su otvorili elektranu od 100 mWh koja će napajati 20.000 kućanstava i smanjiti zagađenje CO2 za 175.000 tona godišnje. Projekt Shams 1 koštao je 600 milijuna dolara i gradili su ga tri godine. 

Elektrana se sastoji od najmodernijih zrcala, točnije 258.000 zrcala na površini od 285 nogometnih terena. Koncentriranjem toplinske energije Sunca na cijevi proizvodi se para koja pogoni turbinu i tako stvara električnu energiju. 

Santiago Seage iz španjolske tvrtke Abengoa Solar koja je bila uključena u gradnju kaže da Bliski istok ima skoro pola svjetskog potencijala u obnovljivim izvorima energije, piše Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message