Obavijesti

Tech

Komentari 26

Počela državna matura: Etiku i glazbeni nitko ne želi pisati...

Počela državna matura: Etiku i glazbeni nitko ne želi pisati...
7

Hrvatski maturanti su u četvrtak sjeli u klupe kako bi položili prve ispite državne mature, iz glazbenog i etike. Za polaganje tih predmeta najmanji je interes

VIDEO

Deveta po redu državna matura zasad, za razliku od prethodnih godina, prolazi bez nedaća. Dosad nije bilo krađe testova, curenja pitanja i sličnih nepodopština.

Devetoj državnoj maturi u Hrvatskoj pristupit će 12.679 gimnazijalaca i 17.371 maturant strukovnih škola. Uz obavezne predmete, polažu se i izborni. Od tih predmeta najbolje kotira fizika, koju će polagati 8381 učenik, od čega 4442 gimnazijalca. Slijede biologija, politika i gospodarstvo, psihologija i kemija. Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za polaganje etike, logike, glazbene umjetnosti i vjeronauka. Prvog dana državne mature njih dvjestotinjak polagalo je ispit iz glazbenog i etike.

- Danas su krenuli takozvani mali ispiti, glazbeni i etika. Na glazbenom je bilo svega dvoje naših učenika. Većina je trenutačno u panici, intenzivno uče i pripremaju se, no to je dobro. To znači da su odgovorni. Matura im je važna za upis na fakultet i nimalo ne sumnjam u njih - rekao nam je u četvrtak Drago Bagić, ravnatelj zagrebačke II. gimnazije.

Dodao je kako na ovogodišnjoj maturi ne očekuje probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je deveta državna matura i za nas nema nikakvih nepoznanica. Sve smo to već isprobali i uvjeren sam da će i ove godine matura proći odlično. Sve teče u najboljem redu i tako ćemo odraditi cijelu državnu maturu. Uvjeren sam da će se svi upisati na željene fakultete jer su to sve dobra djeca - istaknuo je Bagić.

Uz ispit iz etike i glazbene kulture, u četvrtak su maturanti pripadnici nacionalnih manjina pisali i test iz srpskog jezika. Sljedeći ispiti na rasporedu su već danas, kad đaci polažu testove iz logike i francuskog jezika, na nižoj i višoj razini.

Potom slijede ispiti iz sociologije i geografije, koji se polažu u ponedjeljak. Dan kasnije pisat će se ispit iz biologije i psihologije, u srijedu fizika te politika i gospodarstvo, a u četvrtak talijanski jezik i likovna umjetnost. Drugi tjedan održavanja državne mature završit će ispitima iz fizike i kemije. Obavezni hrvatski jezik polagat će se 18. lipnja, a dan kasnije će đaci pisati i esej iz hrvatskog. Nižu razinu iz hrvatskog prijavilo je nešto više od 10.000 polaznika, a višu njih nešto više od 22.500.

Ovogodišnja matura nosi novinu u ispitu iz hrvatskog. Uveden je prag prolaznosti pa će ispit položiti oni maturanti koji ostvare minimalni prag na eseju, kao i na ispitu znanja. U četvrtak, 21. lipnja, polažu se obje razine engleskog jezika. Matematika će se polagati 27. lipnja, a ovogodišnja državna matura završit će 29. lipnja pisanjem ispita iz latinskog. Konačni rezultati bit će objavljeni 16. srpnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto