Obavijesti

Tech

Komentari 65

Pogledajte gore: Spektakli na noćnom nebu iznad Hrvatske

Pogledajte gore: Spektakli na noćnom nebu iznad Hrvatske

Jupiter je večeras najsjajniji u 2017. godini, a moći će se vidjeti već u ranim večernjim satima. Prelet postaje ISS pak još je rijeđa pojava, a večeras je posebna jer je skoro pun Mjesec

VIDEO

Na nebu iznad Hrvatske u noći 10. travnja moći će se vidjeti dva rijetka astronomska događaja - prividni prelet Međunarodne svemirske letjelice (ISS) preko gotovo punog Mjeseca te najsnajniji Jupiter u 2017. godini.

Jupiter je ustvari najsjaniji bio u petak kada se Zemlja našla točno između Sunca i Jupitera. Ta se pozicija mijenja vrlo sporo pa se od petka ništa posebno nije promijenilo. Jupiter je trenutno poslije Mjeseca najsjajniji objekt na večernjem nebu, a izlazi već u ranim večernjim satima. Jupiter i njegova četiri mjeseca, Io, Europa, Ganimed i Kalista  večeras će se moći vidjeti čak i malo boljim dalekozorom. Tko pak želi vidjeti Jupiterove karakteristične pruge ili Crvenu pjegu trebat će mu teleskop.

Još zanimljiviji i rjeđi prizor, prelet ISS-a preko Mjesečeva diska, najbolje će se moći vidjeti iz Zagreba. Postaja će preletjeti iznad centra grada, a proći će točno po sredini Mjeseca. Za vidjeti ovaj prizor bit će potreban jači teleobjektiv ili amaterski teleskop. Prelet preko Mjeseca trajat će vrlo kratko, samo 2.49 sekundi, a osim u Zagrebu moći će se pratiti u još dva hrvatska grada. 

U Zagrebu će se moći vidjeti u 21:01:06, u Kutini u 21:01:15, a u Novoj Gradiški u 21:01:12. ISS će također biti vrlo sjajan, a dolazit će iz smjera zapada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nekoliko timova astronoma bit će na nekoliko lokacija u Zagrebu te će prelazak pokušati zabilježiti kamerama. Prolazak ove ostaje nije rijedak, u razdoblju od dva mjeseca vidljiv je ukupno dva tjedna sa Zemlje, no vrlo rijetko se događa da na svojoj ruti prolazi iznad određenog grada, te točno po sredini gotovo punog Mjeseca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle