Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Pokorili su Ameriku: Ekipa iz MIOC-a su prvaci u informatici

ZLATO U RUKAMA Učenici MIOC-a u niz pobjeda upisali su i informatičko natjecanje u SAD-u. Ističu kako obožavaju MIOC zbog svojih nastavnika, a nastavnici kažu isto: svi jako žele učiti i raditi

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
8 komentara

Ono što smo vidjeli u SAD-u otvorilo nam je nove poglede na svijet.

Vidjeli smo kako ljudi rade u tim informatičkim tvrtkama, u tim neboderima. Doživjeli smo razne situacije koje nam mogu pomoći da shvatimo kako neke stvari funkcioniraju. Opisuje nam tako Patrik Đurđević, maturant zagrebačke XV. gimnazije, zašto mu je drago što je sudjelovao na ACSL All-Star 2019, finalu otvorenog američkog srednjoškolskog informatičkog natjecanja. Informatički timovi MIOC-a na natjecanju su ostvarili vrhunske rezultate te se iz New Jerseya vratili s nizom medalja.

Pet sati pripreme 

Intermediate 5 tim osvojio je prvo mjesto, a Senior 5 tim treće.

- Bila su četiri kola, a natjecanje se sastoji od teorijskog i praktičnog, timskog, koji uključuje programiranje - objašnjava nam zlatni Vito Anić.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Da se pripremati za natjecanja nije lako, govori nam i Krešimir Nežmah, član olimpijskog tima iz informatike i matematike te državni prvak u obje discipline.

- Puno se pripremamo i kroz samu nastavu, ali pripreme za natjecanje počnu poslije škole, dakle oko dva, i traju do šest, sedam sati navečer - prepričava. U dane prije natjecanja pripreme postaju intenzivnije i traju od jutra do navečer.

'Žele raditi s nama' 

A natjecanja doslovce slijede jedno drugo. Odmah po povratku iz SAD-a, počele su pripreme za ulazak u hrvatsku informatičku reprezentaciju učenika srednjih škola.

- MIOC je drugačiji od ostalih škola jer su profesori puno motiviraniji i zaista žele raditi s nama - objašnjava Pavel Kliska, također član informatičkog olimpijskog tima.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Profesor traži da povezujemo činjenice i pita nas što mislimo da se dogodilo te onda uspoređujemo činjenice, pojašnjavaju “miočani”.

Patrik Kukić, državni prvak u astronomiji, ističe da ih škola podupire i u znanstvenom radu.

- Proučavao sam određivanje mase Jupitera, temperature Sunca i mjerenje koordinata nekoliko zvijezda - prisjeća se Kukić što je sve radio za natjecanje. Učenici planiraju nastaviti studiranje u Hrvatskoj, najčešće na FER-u. Otišli bi i u inozemstvo, no samo kako bi proširili vidike te ondje stečeno znanje vratili u Hrvatsku. Odlazak na natjecanje u SAD za neke od njih bio je samo poticaj za daljnji napredak.

Traže ih velike tvrtke 

No naći novac za put nije bilo lako pa su školi pomogli Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i mnoge informatičke tvrtke, poput iON STUDIO d.o.o., koji razvija Score Alarm, Repsly, Infinum, ali i druge tvrtke, poput Porsche Croatia. Mentor učenika Nikola Dmitrović ističe da su za slavu MIOC-a najviše zaslužni sami učenici.

- Puno toga ovisi i s kim radiš. Učenici su izuzetno motivirani i nije ih problem ništa naučiti - zaključuje profesor.

A kolika je motiviranost učenika govore i dugotrajni fantastični rezultati škole. Samo je ove godine MIOC na državnim natjecanjima znanja iz svih predmeta osvojio 18 prvih, 23 druga i 21 treće mjesto.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message