Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Policija upozorava: Prilikom online kupnje pazite se prevare

Vodita računa o tome na kojim internetskim stranicama kupujete, čitajte recenzije, a plaćanje uvijek obavljajte preko sigurne internetske veze, samo su neki od savjeta policije

7 komentara

 Uoči Crnog petka, dana kad internetske trgovine širom svijeta za kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude, policija je objavila upozorenje građanima pozivajući ih da se prilikom kupovine na internetu čuvaju prevare.

- Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prevare - objavio je MUP na svojim internetskim stranicama, donoseći pritom u letku savjete za internetske kupce.

Prilikom kupovine kupci bi trebali koristiti online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je to moguće jer je veća vjerojatnost da će tako riješiti moguće probleme.

Kupce također savjetuju da prije internetske kupovine istraže recenzije.

Za plaćanje je, kažu, bolje koristiti kartice jer tako postoje veće šanse za ostvariti povrat novca.

MUP osim toga savjetuje kupcima da plaćanja obavljaju samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja te da dobro razmisle zatraži li netko od njih uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno.

REUTERS/PIXSELL PREVARILI KARLOVČANINA Uplatio preko interneta za auto 50.000 kn i nikad ga nije dobio

Plaćanja je bolje obavljati samo preko sigurne internetske veze, što znači da treba izbjegavati plaćanja preko besplatnih ili otvorenih javni WiFi-a. Osim toga plaćati bi trebalo samo na sigurnom uređaju zbog čega je dobro redovno ažurirati operativni sustav i sigurnosni softver.

MUP savjetuje kupcima i da se čuvaju oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode 'jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito to nije istinito'.

KUPNJA NA INTERNETU Oprez: Spriječite hakere i ne kupujte bez antivirusne zaštite

Kupci bi trebali biti sumnjičavi i u slučaju da dobiju oglas kojim su obaviješteni da su osvojili nagradu jer se iza možda krije zlonamjerni softver.

U slučaju da kupljeni proizvod ne stigne, MUP preporučuje kupcima da kontaktiraju prodavača, a ako on ne odgovori na poziv trebali bi se obratiti banci.

Letak je dostupan na MUP-ovoj internetskoj stranici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message