Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Poslali pismo Uniji: Umreženi auti morat će pričati isti jezik

U pismu upućenom Bruxellesu skupina kompanija poduprla je usvajanje tehnologije koja automobilima omogućuje komuniciranje s drugim umreženim uređajima putem mobilnih mreža.

bmw
Foto: bmw
2 komentara

Njemački proizvođači automobila BMW i Daimler, telekomunikacijski div Deutsche Telekom i proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson pozvali su Europsku uniju da podupre tehnologiju za umrežene automobile koja će po njihovim tvrdnjama potaknuti širenje nove generacije mobilnih mreža 5G u Europi.

U pismu upućenom Bruxellesu skupina kompanija poduprla je usvajanje tehnologije C-V2X koja automobilima omogućuje komuniciranje s drugim umreženim uređajima putem mobilnih mreža.

Potpisnici pisma tvrde da je ta tehnologija bolje rješenje od konkurentskog ITS-G5, baziranog na wi-fiju, i da će proizvođačima automobila omogućiti da bolje konkuriraju na globalnom tržištu.

ITS-G5 pak "unatoč imenu nema veze s tehnologijom mreža nove generacije 5G i zasigurno se ne razvija prema kompatibilnosti s 5G-om", tvrde tvrtke u pismu predsjedniku Europske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru i drugim povjerenicima, koje je Reuters dobio na uvid.

"Time se Europa dovodi u lošiju ekonomsku poziciju u odnosu na druge dijelove svijeta, uključujući Kinu i Sjedinjene Države gdje C-V2X postaje snažni tehnološki kandidat za kooperativne inteligentne transportne sustave (C-ITS)", ističe se u pismu koje su potpisali i Ford Huawei, Intel, Qualcomm, Nokia, SAIC Motor, Samsung, Savari, PSA Groupe, Telefonica i Vodafone.

Zahtjev kompanija vremenski se poklopio s pripremama Komisije za izradu novog propisa koji će regulirati područje automobila povezanih s Internetom i trebao bi biti predstavljen javnosti do kraja godine.

Posrijedi je tržište čija se vrijednost procjenjuje na više milijardi eura i očekuje se da će generirati nove prihode za telekomunikacijske operatere i proizvođače opreme za mobilne mreže.

U Bruxellesu su potvrdili da su primili pismo skupine kompanija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message