Obavijesti

Tech

Komentari 0

Premalo trče: Kreće edukacija sedmaša o zdravim navikama

Premalo trče: Kreće edukacija sedmaša o zdravim navikama

U program edukacije o pravilnom razvoju ove školske godine uključeno je 6300 sedmaša iz osnovnih škola diljem Hrvatske. Hrvatski školski športski savez već dugi niz godina potiče učenike na bavljenje sportom.

VIDEO

Djeci treba usaditi ljubav prema sportu i prema kretanju općenito kako bi od malih nogu razvijali zdrave navike i pravilno se brinuli o svom tijelu, rekla je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport.

Svjetska zdravstvena organizacija i znanstvenici s Imperial Collegea iz Londona nedavno su objavili alarmantne rezultate istraživanja prema kojima se u posljednjih 40 godina broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta povećao s 11 milijuna na čak 120 milijuna. Ovi podaci dodatno potvrđuju važnost edukacije o pravilnoj prehrani i bavljenja tjelesnom aktivnosti od najranije dobi.

- Hrvatski školski sportski savez već dugi niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću i uči ih o važnosti pravilne prehrane i izbjegavanju loših prehrambenih navika. Zato provodimo i projekte Univerzalna sportska škola i Vježbaonica pod sloganom #volimskolskisport i Vrtim zdravi film. To je mali ali značajan korak prema zdravijim i sretnijim budućim generacijama u Hrvatskoj - rekla je Kostelić.

Vrtim zdravi film hrvatski je program u inicijativi Healthy Kids, koju je 2009. pokrenuo Nestlé. Projektom će u ovoj školskoj godini biti obuhvaćeno više od 6300 sedmaša iz osnovnih škola diljem Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu tog projekta, na pojavu prekomjerne tjelesne težine kod djece utječu različiti čimbenici, no najčešće se kao krivci za pretilost ističu prekomjeran unos energije te nedostatak tjelesne aktivnosti. - Koliko je projekt važan za našu zajednicu, govori i zabrinjavajući podatak da je samo 18,47 posto učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, tj. najmanje 60 minuta svaki dan, a 10,79 posto učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto bavljenja sportom - izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

U školama projekt provode nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, koji prije edukacije učenika sve potrebne informacije dobivaju od stručnjaka nutricionista. Cilj je djeci, ali i njihovim roditeljima, objasniti koju ulogu prehrana i tjelesna aktivnost imaju u njihovu životu te ih podučiti kako uravnotežiti prehranu. U proteklih šest sezona pored edukacije o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, učenike su dodatno motivirali da sva stečena znanja tijekom programa nastave i kasnije primjenjivati.

Janica kao uzor

Učenice OŠ Otok iz Zagreba bile su najbolja atletska ekipa projekta u školskoj godini 2016./2017.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'