Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
48 komentara

Preminula matematičarka koja je 'dovela' prve ljude na Mjesec

Briljantna matematičarka svojim izračunima bila je među najzaslužnijima za slanje ljudi na Mjesec. Njena i priča crnih matematičarki NASA-e ekranizirana je u hit filmu Skrivene brojke. Obama ju je odlikovao 2015.

Foto: NASA
48 komentara

Katherine Johnson, crnkinja i briljantna matematičarka koja je imala jednu od ključnih uloga u slanju ljudske posade na Mjesec i čiji je geniji prikazan u filmu "Skrivene brojke", preminula je u ponedjeljak u 101. godini, objavila je NASA.

- NASA je s tugom primila vijest da je Katherine Johnson preminula jutros u 101. godini života. Ona je heroj Amerike i njezina pionirska ostavština nikada neće biti zaboravljena -  navodi se u priopćenju.

FILE PHOTO: U.S. President Barack Obama presents the Presidential Medal of Freedom to NASA mathematician Katherine G. Johnson during an event in the East Room of the White House in Washington | Autor: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bivši predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2015. Predsjedničku medalju slobode. Na dodjeli nagrada dužnosnik NASA-e je rekao da se radi o jednom od "najvećih umova ikada kojim se mogu dičiti naša agencija i naša zemlja".

Johnson je u NASA-i provela 33 godine i radila je na misijama Merkur i Apollo.

Njezin lik, kao i likovi njezinih crnih kolegica Dorothy Vaughan i Mary Jackson, utjelovljen je u filmu "Skrivene brojke" iz 2016. koji je bio nominiran za Oscara.

One su pomogle Americi pobijediti u svemirskoj utrci sa suparničkim Sovjetskim Savezom i istodobno ubrzale borbu za jednaka prava i prilike. 

Foto: NASA

Kritičari su bili oduševljeni filmskom pričom o vizionarskom trojcu žena koji je nadišao rod, rasu i profesionalne granice na putu prema pionirskim letovima u svemir.

Johnson je odrasla u Zapadnoj Virginiji u razdoblju u kojem su prilike za crnce zbog segregacije bile ograničene, no njezina nadarenost za matematiku nije prošla nezapaženo te su se roditelji odselili u gradić u kojem je postojala gimnazija i za crnce.

Već s 15 godina primljena je na državno sveučilište  West Virginia State College gdje je i diplomirala matematiku u francuski.

Nakon profesorske karijere zaposlila se 1953. u Nacionalnom savjetodavnom odboru za aeronautiku, instituciji koja je bila preteča NASA-e, zajedno s desetak drugih crnih žena.

Foto: NASA

U NASA-i je radila do umirovljenja 1986.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message