Obavijesti

Tech

Komentari 48

Preminula matematičarka koja je 'dovela' prve ljude na Mjesec

Preminula matematičarka koja je 'dovela' prve ljude na Mjesec
5

Briljantna matematičarka svojim izračunima bila je među najzaslužnijima za slanje ljudi na Mjesec. Njena i priča crnih matematičarki NASA-e ekranizirana je u hit filmu Skrivene brojke. Obama ju je odlikovao 2015.

VIDEO

Katherine Johnson, crnkinja i briljantna matematičarka koja je imala jednu od ključnih uloga u slanju ljudske posade na Mjesec i čiji je geniji prikazan u filmu "Skrivene brojke", preminula je u ponedjeljak u 101. godini, objavila je NASA.

- NASA je s tugom primila vijest da je Katherine Johnson preminula jutros u 101. godini života. Ona je heroj Amerike i njezina pionirska ostavština nikada neće biti zaboravljena -  navodi se u priopćenju.

FILE PHOTO: U.S. President Barack Obama presents the Presidential Medal of Freedom to NASA mathematician Katherine G. Johnson during an event in the East Room of the White House in Washington

Bivši predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2015. Predsjedničku medalju slobode. Na dodjeli nagrada dužnosnik NASA-e je rekao da se radi o jednom od "najvećih umova ikada kojim se mogu dičiti naša agencija i naša zemlja".

Johnson je u NASA-i provela 33 godine i radila je na misijama Merkur i Apollo.

Njezin lik, kao i likovi njezinih crnih kolegica Dorothy Vaughan i Mary Jackson, utjelovljen je u filmu "Skrivene brojke" iz 2016. koji je bio nominiran za Oscara.

One su pomogle Americi pobijediti u svemirskoj utrci sa suparničkim Sovjetskim Savezom i istodobno ubrzale borbu za jednaka prava i prilike. 

Kritičari su bili oduševljeni filmskom pričom o vizionarskom trojcu žena koji je nadišao rod, rasu i profesionalne granice na putu prema pionirskim letovima u svemir.

Johnson je odrasla u Zapadnoj Virginiji u razdoblju u kojem su prilike za crnce zbog segregacije bile ograničene, no njezina nadarenost za matematiku nije prošla nezapaženo te su se roditelji odselili u gradić u kojem je postojala gimnazija i za crnce.

Već s 15 godina primljena je na državno sveučilište  West Virginia State College gdje je i diplomirala matematiku u francuski.

Nakon profesorske karijere zaposlila se 1953. u Nacionalnom savjetodavnom odboru za aeronautiku, instituciji koja je bila preteča NASA-e, zajedno s desetak drugih crnih žena.

U NASA-i je radila do umirovljenja 1986.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu