Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Prije 156 godina u Smiljanu se rodio nenadmašni Nikola Tesla

Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata i imao originalne ideje zbog kojih je često bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se smatra jednim od najplodnijih genija

24sata
Foto: 24sata
8 komentara

Više od 150 godina, točnije njih čak 156 prošlo je od rođenja inovatora svjetskog glasa, Nikole Tesle. Ovaj Ličanin rođen u Smiljanu nedaleko Gospića koji je zadužio čitav svijet na današnji dan slavio bi svoj rođendan.

Tesla se tijekom svog genijalnog života družio i surađivao s velikanima kao što su Thomas Edison, Charles Batchelor, koji je upravo Teslu, kao i Edisona, smatrao velikanom svoga doba, Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Među ljudima koji su ga okruživali smatran je samotnjakom i ekscentrikom, a 1912. odbio je primiti Nobelovu nagradu jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik.

Zadnje godine svog života veliki izumitelj proveo je u osami, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike. Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje i često je bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici.

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87. godini, a u čast stogodišnjice njegova rođenja jedinica magnetske indukcije nazvana je Tesla (znak - T). U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla - Ericsson koja se prije svega bavi telefonijom. Enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message