Obavijesti

Tech

Komentari 45

Proizveli vodu iz hrpe fekalija, Bill Gates pokazao da je fina

Proizveli vodu iz hrpe fekalija, Bill Gates pokazao da je fina
1

Velik problem pristupa pitkoj vodi i sanitarnih uvjeta Gates planira riješiti i strojem koji fekalije pretvara u struju i pitku vodu, koju je kušao da pokaže kako je čista

VIDEO

Da vam netko stavi dvije čaše vode na stol, vjerojatno biste ih popili bez razmišljanja. No, što ako je jedna proizvedena iz ljudskog otpada? Billu Gatesu nakon ovog videa svakako treba priznati da je predan u širenju svijesti oko pristupa pitkoj vodi i važnosti za ekonomski i društveni razvoj u zemljama u razvoju.

- Gledao sam hrpu fekalija kako po traci ulazi u stroj, gdje se kuha i prolazi tretman. Par minuta kasnije kušao sam proizvod. Čašu ukusne pitke vode - napisao je Bill Gats. Milijarder je pio vodu kako bi pokazao da tehnologija tvrtke Janicki Bioenergy iz SAD-a, funkcionira. 

Kako se navodi, stroj Janicki Omniprocessor pretvara kanalizacijski otpad u električnu energiju, pitku vodu i pepeo. Otpad koji ulazi u stroj se suši i spaljuje te se proizvodi para koja pogoni generator za proizvodnju električne energije. U isto vrijeme, voda koja se izvukla iz otpada se filtrira u čistu vodu. 

- Voda koju sam kušao imala je okus kao i svaka iz boce. Nakon što sam proučio tehnologiju iza toga, rado bih ovakvu vodu pio svaki dan. Toliko je sigurna - napisao je Gates u svom postu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sam taj proces filtracije i nije toliko revolucionaran, no on uz parni stroj proizvodi dovoljno energije za spaljivanje sljedeće ture otpada. 

Gates navodi kako će sljedeća generacija ovog stroja moći iz otpada koji proizvodi 100.000 ljudi, proizvesti 86.000 litara pitke vode na dan te 250 kW energije. 

Zašto bi pili ovakvu vodu?

Više od dvije milijarde ljudi ne živi u odgovarajućim sanitarnim uvjetima, a fekalije zagađuju vodu za milijune što uzrokuje bolesti i usporava razvoj. Kanalizacijski sustavi kakve imamo nisu uvijek rješenje, jer zahtijevaju mrežu i pročistače koji su preskupi. Kako piše Gates, u mnogim mjestima otpad iz septičkih jama se vozi u najbližu rijeku ili u more gdje se zagađuje voda. Ove godine planiraju u Senegalu postaviti jedan ovakav uređaj, gdje će analizirati kako lokalna zajednica reagira.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'