Obavijesti

Tech

Komentari 0

Projekt za budućnost: Svaki klinac moći će složiti robota

Projekt za budućnost: Svaki klinac moći će složiti robota
1

Marin Trošelj i suradnici projekt će predstaviti 26. 1. na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 15.30 sati. Ekipa okupljena oko projekta ‘Hrvatska stvara’ želi djeci pružiti mogućnost da uče programirati

VIDEO

Cilj projekta “Hrvatska stvara” je da se osmisle mjesta diljem zemlje gdje se mladi mogu sastajati i raditi na svojim izumima. Da djeca ne budu samo konzumenti tehnologije, nego i stvaraoci u bilo kojem segmentu, rekao nam je jedan od začetnik projekta Marin Trošelj.

Projekt su pokrenuli osnivači tvrtke STEMI zajedno sa Udrugom Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, a 26. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu krenut će i službeno turneja kojom će pokušati obuhvatiti što više gradova, te otvoriti što više volonterskih klubova za djecu.  U sklopu događaja posjetitelji će imati priliku čuti zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki. Od Rimac automobila i Hangara 18, saznat će kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni auto na svijetu ili pak pametni telefon NOA. Uz njih će govoriti i mladi poduzetnik Ivan Mrvoš i Albert Gajšak. Posjetitelji će moći razgledati tehnološke izume poput 3D printera, podmornice za istraživanje podmorja, robota i igraćih konzola. 

Ideja se stvorila još 2015. Marin, koji je radio s djecom u kampu u Višnjanima, shvatio je koliko je potrebno više ulagati u njihovu budućnost. 
- Radili smo sa srednjoškolcima i osnovnoškolcima. Tamo sam se zaljubio u rad s djecom - objašnjava nam Marin.

Dodaje kako su oni odraz i budućnost našeg društva, zbog čega treba više ulagati u njih. Sve veći interes djece za kamp značio je sve manje mjesta. Zbog toga je Marin odlučio pokrenuti projekt koji će otvoriti prostore diljem Hrvatske gdje će djeca moći dobiti znanje slično kao u kampu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naš proizvod je kutija u kojoj se nalaze svi elementi potrebni za stvaranje robota. Može se poslati bilo gdje u svijetu. Spajanjem na naše web stranice korisnici pristupaju brojnim video lekcijama kroz koje uće kako sastavit robota, kako izradit mobilnu aplikaciju, programirati robota ili dizajnirati ga u programu za 3D modeliranje - objašnjava nam Marin. No djetetu nisu dovoljni samo kutija i nekoliko lekcija. Cilj je da se okupe prijatelji koji bi barem jednom tjedno u nekom prostoru zajedno stvarali i međusobno dopunjavali svoje znanje radi čega su se udružili zajedno s Code Clubom. 



- Želimo da se stvori volonterska mreža.Code Club im pruža znanje koje bi onda oni iskoristili za dalje - govori Marin. Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Djeca, uz pomoć, volontera i raznih edukatora prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata iz programiranja i izrađuju animacije, igre i web stranice. U Hrvatskoj trenutno postoji 35 aktivnih klubova, a namijenjen je djeci od sedam do 13 godina. Robota kojeg djeca naprave sami s volonterom samo je jedna od mnogih vještina koje bi naučili.


- Djeca jako vole igre, ali u posljednje vrijeme sve više vole gledati kako drugi igraju igre. Naša je ideja da djeca izrađuju digitalne sadržaje u formi video blogova kako stvaraju nekog robota, igricu, bilo što ih zanima - govori Marin. Kao volonter može se prijaviti bilo tko i učiti zajedno s djecom.

- Nije nam u cilju da se prijave samo programeri ili robotičari, nego svi koji bi se htjeli upoznati s novim tehnologijama. Želimo da se upoznaju s tehnologijom i onda vide postoji li strast s njihove strane - završava Marin i poziva sve zainteresirane da dođu na otvorenje projekta i vide kako se uključiti.     
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto