Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Proklijalo sjemenje na Mjesecu! 'To je budućnost preživljavanja'

Astronauti su i ranije uspjevali uzgojiti biljke u svemiru. Prvo je to uspjelo astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali nikada prije na Mjesecu. Stručnjaci ističu kako je ovo postignuće značajno za duže misije

Foto: Chongqing University/CNSA
48 komentara

Sjemenje koje je na Mjesec donijela kineska letjelica Chang'e-4 je proklijalo, potvrdila je kineski nacionalni ured za istraživanja svemira.

To je prvi puta da je bilo kakva biološka materija izrasla na Mjesecu, a ujedno označava i značajan korak naprijed u istraživanjima svemira. Letjelica je u svojoj 'prtljazi' nosila sjemenje pamuka, krumpira te kvasac i jajašca voćnih mušica.

Foto: Chongqing University

Podsjetimo, Chang'e-4 je još 3. siječnja sletila na tamnu stranu Mjeseca kako bi analizirala geologiju našeg satelita.

Astronauti su i ranije uspjevali uzgojiti biljke u svemiru. Prvo je to uspjelo astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali nikada prije biljke nisu uzgojene na Mjesecu. Stručnjaci ističu kako je ovo postignuće značajno za višegodišnje svemirske misije, poput odlaska na Mars koje se planira za nešto više od dvije godine.

To znači kako bi astronauti mogli uzgajati hranu dok su u svemiru te bi tako mogli duže ostajati na misijama, a ne se vraćati na Zemlju u 'nabavku'. Biljke, ako se budu razvijale dalje, pokušat će stvoriti mini biosferu tj. umjetni, samoodrživi okoliš.

- Uspjeli smo dati nadu u budućnost preživljavanju u svemiru. Naučit ćemo puno od ovih biljaka. Kako ih uzgojiti u okolišu s niskom gravitacijom i kako pronaći temelje za daljnje testove - rekao je profesor Xie Gengxin, jedan od glavnih dizajnera ovog eksperimenta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message