Obavijesti

Tech

Komentari 25

Prvi dinosaur plivač: Najveći grabežljivac jeo je morske pse

Prvi dinosaur plivač: Najveći grabežljivac jeo je morske pse
8

Spinosaur je bio veći od T.rexa, vjerojatno najpoznatijeg grabežljivca, no bio je i opasniji od njega. Vjerojatno prvi dinosaur plivač, jeo je morske pse i divovske ribe

VIDEO

Najveći dinosaur grabežljivac koji je ikad jurio za plijenom na Zemlji bio je i najbizarniji. Znanstvenici su u četvrtak objavili otkriće novih fosilnih ostataka spinosaura (Spinosaurus aegyptiacus), 15 metara duge i 7 tona teške afričke zvijeri koja baca sasvim novo svjetlo na ponašanje i izgled dinosaura grabežljivaca.

Bio je oko 2,5 metra duži od tiranosaura rexa i otprilike jednako masivan. No, zvijer koja je živila prije 95 milijuna godina, u vrijeme krede, jedini je poznati dinosaur koji se sprijateljio s vodom u kojoj je vrebao svoj plijen.

Uz to, jedini je poznati grabežljivac koji se kretao na četiri noge, za razliku od T.rexa, alosaura i gigantosaura, koji su hodali na stražnjim nogama, piše Reuters .

VIDEO

Uz relativno kraće udove, težak prednji dio, fleksibilni rep i ravna stopala koja su vjerojatno služila za plivanje, spinosaur je imao i dugu čeljust s velikim zubima, koja je bila idealna za love ribe. Dok je lovio morske pse i druge velike ribe i krokodile, iz vode je stršala divovska peraja, odnosno struktura od njegovih kralješaka visoka do dva metra, koja je bila povezana kožom.

- Ova životinja potpuno je drukčija od ostalih dinosaura grabežljivaca. Za nju nema nacrta, nema moderne usporedbe. To je kao potpuno nova vrsta životinje - navodi Nizar Ibrahim, paleontolog sa Sveučilišta u Chicagu, koji je vodio studiju objavljenu u časopisu Science.

Ibrahim objašnjava kako je spinosaur bio strah i trepet velikog riječnog sustava od Maroka do Egipta. Iako nije bio toliko spretan na kopnu, mogao je svladati i druge dinosaure.

Jurski park III je bio u pravu

Za ovu vrstu se zna već stotinu godina, jer je prve fragmente u Egiptu otkrio njemački paleontolog Ernst Stromer, no oni su uništeni u britanskom bombardiranju Münchena 1944. godine. No i drugi djelomični ostaci ove zvijeri su dale uvid u njegovu anatomiju, što je dalo dovoljno materijala za legendu o spinosauru. On se našao i u Jurskom parku III (2001.) u kojem ga se može vidjeti kako ubija T.rexa, iako su u stvarnosti bili udaljeni kontinentima i milijunima godina. U tom ga se filmu moglo vidjeti i u vodi.

VIDEO
VIDEO

Teška potraga za kostima

Lovac na fosile otkrio je 2008. dio kostura na jugoistoku Maroka. Kad bi to spojili s fosilima iz raznih muzeja te Stromerovim crtežima, mogla je nastati točna rekonstrukcija. No, ostaci su nestali iz Maroka i znanstvenici su krenuli u potragu za 'tajanstvenim muškarcem s brkovima'. Naime, bez imena to je bilo jedino što su znali o njemu. Pronašli su ga prošle godine te ih je on odveo na mjesto gdje je pronašao ostatke i tamo su iskopali još fosilnih ostataka, a dio kostura koji je nestao pronašli su u muzeju u Milanu. Uz CT skeniranje znanstvenici su stvorili digitalni model i izradili 3D repliku dinosaura koji je sada izložen u muzeju National Geographica u Washingtonu.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu