Tech

Komentari 1

Prvi hrvatski geomagnetski opservatorij počeo je s radom

Prvi hrvatski geomagnetski opservatorij počeo je s radom

Instrumenti opservatorija smješteni su u nekoliko stilskih drvenih objekata, a energijom se napajaju iz solarnih ćelija. Preko interenta su povezani s fakultetom

U blizini sela Kratečko u Parku prirode Lonjsko polje počeo je s radom prvi hrvatski geomagnetski opservatorij. Projekt su ostvarili stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta iz Zagreba, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva kulture. Na taj se način Hrvatska uključila u jedinstvenu europsku mrežu zemalja koje mjere geomagnetske elemente i pojave na svom području. 

– Sada imamo mogućnost pratiti aktivnosti geomagnetskog polja Zemlje što je važno za navigaciju, balistiku, telekomunikacije, istraživanje mineralnih sirovina i druge djelatnosti. Dosadašnjim probnim radom utvrdili smo da je ova lokacija idealna, a razmjenom podataka s drugim opservatorijima smo ustanovili kako su podaci vrlo pouzdani – rekla je voditeljica projekta prof. dr. Davorka Herak.

Instrumenti opservatorija smješteni su u nekoliko stilskih drvenih objekata, a energijom se napajaju iz solarnih ćelija. Internetskom su vezom povezani s fakultetskim odsjekom pa se podaci mogu bez problema razmjenjivati s drugim zemljama. Lokacija u Lonjskom polju pokazala se idealnom jer ovdje nema nikakvih utjecaja na magnetsko polje, a isključena je i gradnja u blizini, piše Večernji.