Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Riječani dobili prve pametne stanice za autobus u Hrvatskoj

Putnici i turisti na pametnoj stanici mogu vidjeti vozni red i karte stanica s trenutnim pozicijama buseva. Stanica se koristi i kao hotspot za internet, a električnom energijom se napaja preko solarnih panela

Foto: Hrvatski Telekom

Riječani koji se voze gradskim busevima od četvrtka imaju dvije pametne autobusne postaje koje nude niz funkcionalnosti za efikasnije i ugodnije korištenje gradskog prijevoza. Postavili su ih na dvije frekventne lokacije, kod Riječkog nebodera u Trpimirovoj ulici i na Žabici.

Putnicima i turistima na raspolaganju je pregled voznog reda i karte autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa, a cijelo rješenje se temelji na tehnologiji Interneta stvari i prikuplja podatke Autotroleja te prikaz s 12 gradskih kamera koje su dostupne preko mobilne aplikacije koja omogućava pametan javni prijevoz. Kako stanica služi i kao hotspot, putnici preko HT-ove infrastrukture imaju pristup internetu, a stanica se električnom energijom napaja i preko solarnih panela. No, ona omogućuje i bežično punjenje pametnih telefona, laptopa i drugih gadgeta. Senzor na stanici mjeri temperaturu i vlagu u zraku, a kasnije će postati još pametnija jer će nuditi i informacije o kulturnim događanjima, promotivnim ponudama, ali i rješenja koja se tiču sigurnosti putnika. 

Foto: Hrvatski Telekom

- Hrvatski Telekom je lider u pružanju naprednih Smart City rješenja u Hrvatskoj te okuplja najširu mrežu partnera s kojima nudi gotove koncepte po principu "ključ u ruke". Cjelokupni koncept pametne autobusne stanice u Rijeci u potpunosti je osmislio Hrvatski Telekom, a uz spomenutu aplikaciju, integrirano je i niz pametnih rješenja renomiranih partnera. Ovim konceptom Hrvatski Telekom i partneri postavljaju novi viši standard u modernizaciji urbane infrastrukture na hrvatskom tržišt - istaknuo je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma. U pozadini ove stanice koja predstavlja i svjetski tehnološki iskorak stoji šestomjesečni pilot projekt Grada Rijeke u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom, kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message