Tech

Komentari 22

Robot-ubojica na aerodromima: UV svjetilma uništava koronu

Robot-ubojica na aerodromima: UV svjetilma uništava koronu

Kako bi spriječio širenje zaraze korona virusom uoči nadolazećih blagdana, aerodrom San Antonio u Teksasu predstavio je robot LightStrike - ubojicu virusa.

Kako bi osigurao potpunu čistoću i pobrinuo se za sigurnost putnika, aerodrom San Antonio u Teksasu, napravio je korak unaprijed i javnosti predstavio robota koji ubija viruse, prenosi The Washington Post.

Robot predstavlja jednu od najnovijih tehnoloških inovacija u borbi protiv korona virusa, a zove se LightStrike. Kako mu i samo ime govori, robot koristi UV svjetla kojima uništava viruse na površinama u radijusu od sedam metara. 

Već je desetljećima poznato da UV zračenje može uništiti viruse kemijskom izmjenom njihovog genetskog materijala. Mnogi tradicionalni UV uređaju upotrebljavaju žarulje s niskim intenzitetom žive, što znači da im je potrebno duže vrijeme za ubijanje organskog materijala kao što su virusi. Za razliku od njih, roboti LightStrike imaju snažan ksenon UV-C izvor svjetlosti koji može oštetiti DNA i RNA virusa u samo nekoliko minuta. 

Uređaj nije siguran za upotrebu na ljudima, a podešen je na način da se automatski isključi ako osoba dolazi unutar određenog raspona. 

Tvrtka Xenex, koja je izumila LightStrike, bilježi ogroman rast industrije, a njihova se proizvodnja ovog robota povećala za šesto posto. Najveće tržište čine zdravstvni objekti i razni ugostiteljski objekti, marketi, hoteli i sportski centri. 

U pokusnom testiranju provedenom u Biomedicinskom istraživačkom institutu u San Antoniu, Teksas, robot je roku od dvije minute uništio korona virus. 

Nakon što robot dezinficira cijeli prostor, površine su odmah sigurne za uporabu i dodir, a broj ciklusa potrebnih za dezinfekciju prostorije ovisi o veličini prostora, prenosi tvrtka Xenex. 

Neki epidemiolozi ipak propituju učinkovitost robota LightStrike. Iako robotski čistači mogu pružiti dodatni sloj zaštite od širenja virus, njihova je vrijednost ipak upitna. Dakako, tehnologija predstavlja način dezinficiranja raznih površina, ali njome ne možemo spriječiti osnovni put širenja virusa.  

- Prijenos virusa preko javih površina jedan je od najmanje vjerojatnih načina na koji se pojedinac može zaraziti korona virusom. Možda je izum ovakvih robota nešto što će umiriti pojedince i pružiti im osjećaj sigurnosti, no ono zasigurno neće biti neće imati veliki utjecaj u suzbijanju širenja zaraze - poručio je profesor i epidemiolog, Mercedes Carnethon