Obavijesti

Tech

Komentari 46

"Roditelji, ako ste djeci kupili ovu lutku, odmah ju uništite!"

"Roditelji, ako ste djeci kupili ovu lutku, odmah ju uništite!"
1

Njemačka je zabranila 'Caylu': Hakeri vrlo lako mogu pristupiti nezaštićenom Bluetooth uređaju u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom...

VIDEO

Njemačke vlasti pozvale su sve roditelje koji su kupili lutku 'Caylu', da je odmah unište. Razlog je opravdana sumnja u mogućnost špijuniranja, javlja Sky News.

Naime, postoji zabrinutost oko softvera koji se nalazi u lutki 'Moja prijateljica Cayla', da se može hakirati, čime se može pristupiti osobnim podacima.

Tehnologija unutar lutke, koja omogućava korisniku da komunicira s lutkom, može se špijunirati i može ugroziti nečiju privatnost, objavila je državna agencija za komunikacije.

- Lutka Cayla je zabranjena u Njemačkoj. ovo je i pitanje zaštite najslabijih članova našeg društva - kazao je šef agencije Jochen Homann.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, lutka ima mikrofon i njegov softver pristupa internetu kada traži odgovore na postavljena pitanja.

Nakon ispitivanja igračke, koju proizvodi američka tvrtka 'Genesis Toys', državnu agenciju je na problem upozorio istraživač Stefan Hessel.  On kaže da bi hakeri mogli koristiti nezaštićene Bluetooth uređaje ugrađene u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom.

- Uspio sam hakirati igračku čak i kroz nekoliko zidova. U njoj nije postavljena nikakva zaštita - kazao je Hassel.

S druge strane, britansko udruženje maloprodaje igračaka navodi da su 'oni zadovoljni  što ovaj proizvod nema nikakvog specijalnog rizika i da nema razloga za uzbunu'. U priopćenju su dodali kako oni uvijek od roditelja očekuju da nadziru svoju djecu dok se igraju, barem povremeno'.

- Distributer igračke uvjerava javnost da postoje činjenične netočnosti koje su se pojavile u njemačkoj javnosti i tvrdi da je igračka prepravljena i savršeno sigurna za korištenje ako se prate upute - stoji u priopćenju britanskog udruženja maloprodaje igračaka.

Problemi s 'Caylom' pojavili su se i u SAD-u. Prošlog prosinca je Electronic Privacy Information Center (EPIC) podnio pritužbu Saveznoj trgovinskoj komisiji.

EPIC tvrdi da 'Cayla' izlaže malu djecu nadziranju, te da krši zakone o privatnosti i zaštitu potrošača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....