Obavijesti

Tech

Komentari 34

Ruski tajkun ulaže 100 milijuna dolara u lov na izvanzemaljce

Ruski tajkun ulaže 100 milijuna dolara u lov na izvanzemaljce
2

Yuri Milner ruski je milijarder poznat po ulaganju u Facebook. Danas ga zanima potraga za izvanzemaljcima, a u to je spreman uložiti 100 milijuna dolara.

VIDEO

Ruski tajkun i milijarder Yuri Milner (53) uložit će 100 milijuna dolara vlastitog novca u projekt potrage za izvanzemaljskom inteligencijom, piše Wired.

Projekt koji će financirati, naziva Breakthrough Listen, trebao bi trajati 10 godina, a zamišljen je tako da bude najopsežnija pretraga signala koji na zemlju stižu iz svemira u povijesti čovječanstva. 

Cijeli projekt pomoći će vrhunski znanstvenici iz svijeta astronomije i astrofizike poput Franka Drakea, Geoffa Marcyja i Stephena Hawkinga. Ovi znanstvenici, prema riječima milijardera Milnera, imat će "najbolju tehnologiju za pretraživanje svemira koju 100 milijuna dolara može kupiti".

Većina novca od Yurijevog ulaganja otići će na zakup vremena za korištenje dvaju velikih i ponajboljih radioteleskopa na svijetu - jednog u Zapadnoj Virginiji, te drugog u New South Walesu u Australiji. Zajedno, ovi teleskopi pokrit će 10 puta više neba nego što je to bio slučaj ranije, a signale će tražiti u tzv. 'tihoj zoni', spektru radiovalova koje ne ometa Zemljina atmosfera.

Za kraj, Milner je napomenuo kako će sve podatke iz istraživanja javno objaviti pa će se svatko na svijetu moći uključiti u potragu za izvanzemaljskim životom.

Ovaj ruski ulagač, koji je i sam studirao teorijsku fiziku na Sveučilištu u Moskvi, u karijeri je ulaganjima već pomogao Facebooku, Twitteru i Zyngi. Osnivač je nagrade Breakthrough Prize koja odlikuje fizičare i matematičare, a u svijetu tehnologije poznat je po izjavi da će internet jednog dana evoluirati u globalni mozak.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama