Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

S Google karata 'preko noći' nestao tajanstveni ruski otok

Google Karte inače imaju pravilo pokrivanja nekih sigurnosnih zona na zahtjev vlada, a uobičajena je praksa da se blokiraju nuklarne elektrane, zatvori ili vojne baze

11 komentara

Nekoliko korisnika Googleovih karata prijavilo je neobičan slučaj; mali ruski otočić u blizini Akrktika prekriven je crnom točkom.

Google Karte inače imaju pravilo pokrivanja nekih sigurnosnih zona na zahtjev vlada, a uobičajena je praksa da se nuklarne elektrane, zatvori ili vojne baze blokiraju.

Upravo zato su zanimljivi razlozi koji su doveli do pokrivanja otoka Jeannette u Istočno-Sibirskom moru, prenosi Morski.hr. Zasada nije jasno zašto je otok zatamljen, iako tisuće teorija kruže na društvenim mrežama. 

- Iskreno, pitam se što je na tom mjestu, u blizini nema ništa, samo vojska može koristiti otok, ali mi ne znamo tko se tamo skriva - komentirao je jedan korisnik.

Otok Jeannette otkriven je 1881. godine tijekom ekspedicije koju je vodio časnik i istraživač američke mornarice George E. De Long.

Prema Međunarodnom batimetrijskom grafikonu Arktičkog oceana, ovaj mali komad zemlje veličine je tri četvorna kilometra. Međutim, nakon ruske hidrografske ekspedicije 1910.-1915. godine, Rusija je javno objavila da je Jeanette, zajedno s drugim arktičkim otocima, dio njihova teritorija.

Od tada većina zemalja je to prihvatila kao činjenicu. 

Google, bar zasada, nije dao objašnjenje zašto je otok nestao, no vrlo je moguće i da to je možda greška ili tehnički problem softvera i satelita.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message