Obavijesti

Tech

Komentari 7

Samo prskajte! Izmislili sprej koji ubija 'koronu' na stvarima

Samo prskajte! Izmislili sprej koji ubija 'koronu' na stvarima
1

Gotovo 10 godina trebalo je znanstvenicima iz Hong Konga da razviju sprej, odnosno premaz koji ubija sve viruse, bakterije i spore s kojima je u doticaju. Kažu da je idealan za javni prijevoz

VIDEO

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu objavili su kako su razvili antivirusni i antibakterijski premaz pomoću kojeg bi pošpricane površine mogle biti čiste najmanje 90 dana. On bi ubijao sve vrste mikroorganizama pa tako i opasni koronavirus Covid-19.

Taj premaz, nazvan MAP-1, razvijali su 10 godina. Mogu ga jednostavno nanijeti pomoću raspršivača tj. spreja i kažu da je idealan za sve javne površine kao što su tipke u dizalima, rukohvati i slične površine.

- Mjesta koja ljudi često dodiruju služe kao dobar medij za prenošenje raznih vrsta bolesti - rekao je za Reuters profesor Joseph Kwan, jedan od glavnih istraživača sveučilišnog tima izumitelja.

Umjetna inteligencija pomaže u borbi s pandemijom COVID-19
Umjetna inteligencija pomaže u borbi s pandemijom COVID-19

Naime, premaz nakon sprejanja formiraju milijuni nano-kapsula koje sadrže tvar za dezinfekciju. Za razliku od drugih tvari koje sada koristimo za čišćenje, kao što su izbjeljivač i alkohol, MAP-1 je osjetljiv na promjenu temperature. Aktivira ga toplina pa će tako djelovati na onom području koje je čovjek dotaknuo (zagrijao) rukom. Istraživači su dodali kako ta tvar nije otrovna te je sigurna za kožu i okoliš.

Zasad je prošao klinička testiranja u hongkonškoj bolnici i domu za umirovljenike. Nakon uspješnih rezultata, proizvodnju je preuzela tvrtka Germagic koja će ga ponuditi svim zainteresiranima. Prema riječima istraživača, već su ga nanijeli u lokalnim trgovačkim centrima, školama i stadionima.

Prema sadašnjim informacijama, sprejanje jedne škole hongkonške škole košta oko 18.000 kuna u protuvrijednosti hongkonškog dolara. 

Da je uspješan potvrđuje i činjenica da mu je odobrena masovna proizvodnja te bi u trgovine Hong Konga trebao stići u svibnju. Trebali bi dobro i zaraditi, ako se pokaže uspješnim, jer i dalje vlada pandemija Covid-19.

Klima isušuje, ali...: Zrak sada ovlažite samo prozračivanjem
Klima isušuje, ali...: Zrak sada ovlažite samo prozračivanjem

Građani će ga moći kupiti u bocama od 50 i 200 mililitara, a cijena će varirati od 60 do 230 kuna.

Inače, od koronavirusa je do nedjelje u toj zemlji oboljelo 1038 ljudi, a njih četiri je preminulo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle