Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 50

Saznajte što je najbolje napraviti s prvom plaćom!

Powered by Addiko

Saznajte što je najbolje napraviti s prvom plaćom!

Čestitamo! Napokon ste završili školovanje, dobili posao iz snova te prvu plaću. Sve te godine napornog rada i učenja isplatile su se. No, što sada?

Dobro došli u 'stvarni život'. Nema više predavanja, ispita, kava u pauzama i studentskih domova. Čeka vas neovisnost i sloboda da ostvarite sve svoje snove. Iako se imate radovati mnogo čemu, tranzicija iz studentskog u odrasli život nije uvijek lagana. Jedna stvar koja vam ju uvelike može olakšati je mudro raspolaganje financijama

Proslaviti ili ne proslaviti?

Pitanje je sad, rekao bi Hamlet. Za mnoge mlade, prvi instinkt je počastiti se nekim skupocjenim darom, a zatim i svoje najbliže ili prijatelje kakvim dobrim izlaskom ili finom večerom. I dok je u redu proslaviti, ipak pripazite da ne potrošite previše. Naime, financijske navike se stvaraju već od prve plaće. Potrošiti većinu plaće već u prvom tjednu, a zatim 'životariti' do iduće i nije baš najidealniji način života niti navika koju želite odmah steći.

Plan akcije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobivanje prve plaće izaziva osjećaj kao da ste osvojili lutriju ili dobili veliki rođendanski poklon od onih kumova koji su uvijek velikodušni. Pošto niste naviknuti na redovna primanja, možete se uloviti u traženju načina kako potrošiti ovaj iznenadni priljev novaca. Napravite si stoga plan akcije. Popišite sve svoje trenutke troškove, poput stanarine, školarine ili računa za mobitel. Jedan dio plaće odvojite za slobodno trošenje, a ostatak pripremite za stvari poput neizbježnih troškova ili štednje, o kojoj ćemo i malo kasnije.

Gledajte širu sliku

Živimo u svijetu konzumerizma i instantne gratifikacije, što može dodatno otežati štednju mladim ljudima. Privlačne reklame na svakom koraku mame nas na trošnju svaki dan. No, ne morate se počastiti odmah s prvom plaćom i kupiti, na primjer, hrpu odjeće koja vam nije niti potrebna. Štoviše, polagana štednja za neki veći cilj može donijeti puno veće zadovoljstvo u konačnici. Vjerujte nam da ćete puno sretniji biti kada napokon uštedite za prvi automobil, vlastiti stan ili ono putovanje o kojem sanjate već neko vrijeme. 

Impulzivna kupovina?

Ovo se morate naučiti pitati prije svake malo veće kupovine. Da li vam je najnoviji smartphone zbilja toliko potreban ili vam je vaš stari sasvim dovoljan? Kombinirajte mladenačku ludost s činjenicom da se većina mladih prvi put susreće s dopuštenim prekoračenjem ili kreditnom karticom i imate vrlo opasan koktel. Uvijek je bolje pričekati s bilo kojom većom kupovinom dok nemate barem nekakvu ušteđevinu. Vjerujte nam, naučite kontrolirati impuls za potrošnjom i napravili ste najbitniji korak k financijskoj slobodi.

Dugoročna štednja

Znamo da je većini mladih muka od slušanja savjeta o ranoj štednji, ali samo zato što je to već stereotipan savjet, ne znači i da nije potpuno istinit. U mirovini trebate oko 70% plaće za život, a realno ćete dobivati i manje od polovice koju trenutno zarađujete. Upravo zato štednja za stare dane već sada nije samo pametan, već neophodan korak. Postoji mnogo načina štednje za mirovinu, od životnog osiguranja do oročenog depozita, ali pripazite da prinosi uvijek budu veći od stope inflacije, jer samo tako čuvate vrijednost vaše dugoročne štednje. O pogodnostima i oblicima štednje se slobodno raspitajte u svojoj banci. 

Zašto uložiti?

Većina financijskih stručnjaka složit će se da dobre prilike za ulaganja ne smijete propustiti. Dionice su, na primjer, više rizičan, ali i vrlo atraktivan oblik ulaganja, pogotovo kada im raste cijena. Svaka vrsta ulaganja ima povoljnu fazu ciklusa kada je dobro uložiti u nju te lošu fazu kada ulaganje treba izbjeći. Bilo da se odlučite uložiti u dionice, nekretnine ili strane valute, besplatan savjet uvijek možete potražiti u svojoj banci ili kod nekih nezavisnih financijskih stručnjaka.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko pitanja vezanih uz prvu plaću. Sada kada ste nju apsolvirali, čekaju vas i puno veće i kompleksnije stvari poput prvog stana, automobila, vjenčanja, djece i brige o obiteljskim financijama. Razloga za brigu ipak nemate, jer Addiko banka ima potpuni vodič za svaku od ovih stvari. Malo vam i zavidimo, tranzicija u svijet odraslih nikada nije bila lakša. 

Powered by Addiko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu