Obavijesti

Tech

Komentari 11

Sigurnost na cesti: Oprema za sigurniju vožnju od 150 kuna

Sigurnost na cesti: Oprema za sigurniju vožnju od 150 kuna
2

SIGURNIJE: Zaštitna oprema nije uvijek obavezna, no dobro ju je nositi jer je biciklist uočljiviji drugima u prometu. Sve se može kupiti i trgovačkim centrima

VIDEO

Često vozim bicikl i zanima me moram li obavezno nositi biciklistički prsluk. Kad ga treba imati i moram li ga nositi vozim li se po Maksimirskoj šumi, pitao nas je čitatelj.

- Vozač bicikla koji vozi kolnikom mora noću te danju, ako je slabija vidljivost, imati reflektirajući prsluk, reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku - odgovorili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova. Znači da ga čitatelj koji vozi po Maksimirskoj šumi nije dužan imati, no ipak je bolje u prometu biti dobro vidljiv.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač bicikla koji ne nosi reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku je u prekršaju, a kazna je 300 kuna. Jednaka kazna je i za one bicikliste koji nemaju svjetla.

- Noću, od prvog sumraka pa do potpunog svanuća te danju ako je slabija vidljivost, na biciklu mora biti upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i crveno na stražnjoj strani - piše u 101. članku Zakona o sigurnosti prometa.

Iz MUP-a su nam odgovorili da su tehnički zahtjevi za vozila koja sudjeluju u prometu na cestama, a tako i za bicikle, propisani odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

- Bicikl mora biti opremljen svjetlom za osvjetljavanje ceste te pozicijskim svjetlom, odnosno stražnjim. Mora imati i ‘mačje oči’, katadioptere, crveni na stražnjoj strani bicikla te žute na pedalama, reflektirajuće elemente na kotačima te zvonce - piše u članku 166 Pravilnika.

Navodi se i da prednje svjetlo mora biti podešeno tako da osvjetljava cestu najmanje 10 metara, a najviše 50. Loše postavljeno prednje svjetlo, pogotovo ako je to jaka LED svjetiljka, može biti problem onome tko mu dolazi u susret. Naime, ako nepažljivi vozač nije usmjerio svjetiljku lagano prema dolje nego ravno ispred sebe, zaslijepit će biciklista koji mu po biciklističkoj stazi dolazi u susret.
Zaštitnu kacigu tijekom vožnje na cesti moraju imati biciklisti mlađi od 16 godina. Djeca do osam godina moraju imati kacigu i ako ih stariji voze na biciklu u sjedalici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno