Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Škola je dobila žutu pa zelenu naljepnicu: 'Zgrada je derutna'

Roditelji u peticiji traže da se 'hitno pokrenu svi najavljeni koraci u hodogramu s kojima se već kasni kako bi nova škola bila u funkciji najkasnije s početkom školske godine 2023./2024.'

24sata
Foto: 24sata
0 komentara

Osnova škola Horvati na zagrebačkoj Knežiji nakon potresa 22. ožujka koji je uznemirio Zagrepčane dobila je prvo žutu naljepnicu, da bi nakon drugog pregleda dobila zelenu naljepnicu. 

No u njoj još uvijek nema djece. OŠ Horvati, izgrađena davne 1897.planira biti srušena već više od deset godina jer se nalazi na trasi nikad realizirane produžene Šarengradske ulice, a stotinjak metara zapadnije trebala bi biti izgrađena nova škola.

No oba projekta za aktualnu gradsku upravu nisu prioritet. Loša statika zgrade i nedavni događaji uznemirili su roditelje pa su pokrenuli peticiju za početak izgradnje nove škole.

Željka Marunica, predstavnica roditelja djece OŠ Horvate, rekla je za Tportal da su se odlučili na ovaj korak jer se godinama obećava, a malo ili ništa se ne radi po pitanju izgradnje škole.

- Zgrada škole je i do sada bila u neprimjerenom stanju za odgojno-obrazovni proces, a sad je u još gorem. Uz to je nedostatna za broj djece koji je pohađa. Tražimo sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, pročelnikom za školstvo Ivicom Lovrićem, ali i statičarima koji su nakon žute stavili zelenu naljepnicu. Želimo znati kakva su točno oštećenja jer djeca bi se ujesen trebala vratiti u klupe - rekla je Marunica i nadodala da je jedino pravo rješenje izgradnja nove škole.

- Strahujemo da bi potres od tri stupnja izazvao dodatna urušavanja u školi. Jedan od predstavnika roditelja obišao je s ravnateljicom školu nakon potresa i vidio je oštećenja koja su nastala. Iako dimnjaci nisu pali, rečeno nam je da će se skinuti. Nemamo dovoljno informacija o postojećem stanju, ali obnova nije rješenje. Rješenje je gradnja nove škole i zato smo se odlučili na peticiju - rekla je Marunica.

Pročelnik Lovrić je 2014. tvrdio da su 'pred izdavanjem potvrde glavnog projekta, za što je potrebno riješiti još mali dio vlasništva nad zemljištem', te da je za očekivati 'da gradnja počne 2016.'

No da problemi s 'malim dijelom zemljišta' nisu bili riješeni ni u prosincu 2019. godine, potvrđuje Zaključak o izmjenama Prijedloga programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2020., u kojem je za novu školu predviđeno 4,4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih sporova. Riječ je o prenesenim obvezama iz 2019. godine.

Roditelji u peticiji traže da se 'hitno pokrenu svi najavljeni koraci u hodogramu s kojima se već kasni kako bi nova škola bila u funkciji najkasnije s početkom školske godine 2023./2024.'

Napomenimo, na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja nove škole 2006. izabran je projekt arhitekta Hrvoja Njirića. Četrnaest godina kasnije škole i dalje nema.

 

Tema: Bolje obrazovanje 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Message