Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Slagalica od fosila otkrila je novo morsko čudovište

Pronalalzak fosilnih ostataka Hurdie, grabežljivca koji je prije 500 milijuna godina vladao svim oceanima, rasvijetlit će postanak člankonožaca

AFP
Foto: AFP
2 komentara

Dijelovi fosilnih ostataka strašnoga grabežljivca po imenu Hurdia victoria, za kojeg se isprva mislilo da je vrsta raka, omogućit će da se rasvijetli postanak člankonožaca, skupine koja obuhvaća 80 posto poznatih vrsta na planetu, zaključak je studije objavljene u četvrtak. Ti dijelovi fosila složeni poput slagalice potječu iz nalazišta Burgess Shale u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi koje je uvršteno u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Za prve dijelove fosila pronađene prije gotovo stotinu godina mislilo se da pripadaju raku. Paleontolozi nisu znali da se preostali okamenjeni dijelovi te životinje nalaze u drugim zbirkama, gdje su se vodili pod imenima različitih životinja, primjerice meduze, morskog krastavca i drugih člankonožaca.
Tijekom iskapanja u 1990-im otkriveni su potpuniji fosilni primjerci i stotine izdvojenih dijelova koji su potvrdili da je Hurdia bila puno veća nego se mislilo. Zadnji komad slagalice, dobro očuvan, pronađen je u zbirci prirodno-povijesnog muzeja Smithsonian u Washingtonu, kažu Allison Daley i Graham Budd, paleontolozi sa sveučilišta Uppsala u Švedskoj, koautori studije objavljene u američkom časopisu Science od 20. ožujka. Novi opis Hurdie victorije upućuje na srodstvo s grabežljivim "čudovištem" Anomalocarisom. Kao i Anomalocaris, vladala je oceanima prije 540 do 500 milijuna godina i imala člankovito tijelo s glavom na kojoj je bio par bodljikavih krakova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message