Obavijesti

Tech

Komentari 2

Slikarski atelje u kojem boje ne ostaju na prstima, ni na odjeći

Slikarski atelje u kojem boje ne ostaju na prstima, ni na odjeći
26

Isprobali smo tri uređaja s ekranima od 5, 7 i 10 inča i usporedili sposobnosti da zamijene slikarsko platno. Mogu odlično poslužiti kao alat za brzu izradu skica

VIDEO

Za Michelangela nisam siguran, ali bi jednako veliki Leonardo jamačno zgrabio nove tehnologije kako bi mogao stvarati svoja djela, primjerice u nekoj od aplikacija za crtanje na pametnim telefonima i tabletima. Dok umjetnici uglavnom nemaju problema s novim tehnologijama kao slikarskim (i ostalim) alatima, ipak će morati pričekati da šira javnost prihvati slike nastale na mobitelima ili tabletima. 

Rossella Moratto, povjesničarka suvremene umjetnosti iz Milana, neovisna kustosica, za 24sata kaže da je važan i način, ali je važniji rezultat. Ona nema problema s time je li djelo nastalo na štafelaju, ili na zaslonu nekog tableta ili pametnog telefona. Ne zavaravajte se. Aplikacije samo olakšavaju rad, jer dosad nismo pronašli  nijednu aplikaciju, koja bi umjesto nas naslikala ono što mi zamislimo. Tableti i pametni telefoni barem što se tiče mojeg slikanja, štede vrijeme i prostor. Ipak čovjek je taj koji vuče linije i crta. Stoga smo isprobali nekoliko uređaja koje smo pretvorili u pokretni atelje. Što se likovnog dijela tiče, slikali smo mrtve prirode, portrete, aktove, te neke kompozicije kako bismo dobili uvid u mogućnost pametnih uređaja. Slike koje smo dobili mogu biti samostalna djela, ali i poslužiti kao skice za nastavak dorade na platnu ili papiru.  

Samsung Galaxy Note 

Samsungov telefon s ekranom dijagonale 5,3 inča smjestio se između trenutno najvećih telefona s ekranima od 4,7 inča (HTC One X) i tableta (Samsung Galaxy Tab, iPad). Njegov zaslon po kojem se može crtati i stylus olovkom dobar je izbor za one kojima veličina zaslona nije bitna jer, primjerice u aplikaciji Sketchbook Mobile pro, u kojoj smo crtali, lako približavate detalje crteža ili slike. Olovka znatno olakšava izvlačenje detalja. Pietu smo namjerno ostavili nedovršenom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sama olovka prepoznaje razlike u pritisku te je rad s njom prilično ugodan, i omogućuje niz aktivnosti, ali i radnje koje bismo inače morali prstima, poput raznih gesti s povlačenjem olovke po ekranu. Snažan dvojezgreni procesor takta 1,4 GHz te veliki ekran trebaju i jaku bateriju, a u Note dolazi baterija kapaciteta čak 2500 mAh. Od ostalih detalja tu je kamera od 8 megapiksela, 1 GB radne memorije, a 16/32 GB interne memorije proširivo je memorijskim karticama. Gledanje filmova ili surfanje internetom na Noteovu ekranu (1280x800) bit će ugodno jer nema potrebe za skrolanjem ili micanjem po ekranu.

HTC Flyer

Tablet s ekranom dijagonale 7 inča daje bolju preglednost pri slikanju i crtanju. Flyer također ima stylus olovku koja znatno pomaže izvlačenju detalja. Doduše, olovka zna 'zaštekati', no ne tako da ometa rad. To je ipak problem kompatibilnosti s aplikacijom. Većih problema nema. Vrlo dobar je izbor za one koji se bave slikanjem, ilustracijom, dizajnom pa čak i arhitekturom. Bez problema smo izvukli detalje Uskrslog Krista, koji se uzdiže iz tame besmisla. 

Inače, sam tablet dolazi s procesorom takta 1,5 GHz, 1 GB radne memorije i 32 GB interne. Uz prednju kameru od 1,3 megapiksela tu je i stražnja od 5 megapiksela. Tablet podržava 720p video snimanje, a zanimljiv detalj je torbica u koju se 420 grama težak uređaj može spremiti kako se ne bi oštetio ekran. Znatno bolji rad olovke primijetili smo nakon posljednjeg updatea.

ASUS Transformer Prime

Spoj laptopa i tableta s 10,1 inčnim ekranom dojmljivo je riješio spajanje tipkovnice sa zaslonom osjetljivim na dodir. Njegova veća površina poboljšava uvjete slikanja. No, da je i uz ovaj moćni stroj priložena olovka bitno bi poboljšala izvlačenje detalja bitnih za crtež ili sliku. Prikaz boja u Sketchbook pro aplikaciji je malo izmijenjen, ali se lako popravi. Zahvaljujući većoj površini zaslona, slikanje na ovom uređaju još je ugodnije. Ovdje smo se posvetili uglavnom istraživanju odnosa šalica kave,u prostoru.

Fantastičan uređaj koji dolazi s Nvidia Tegra 3 četverojezgrenim procesorom oduševio je spojem tipkovnice koja funkcionira kao dock i dodatna baterija za tablet. To bi trebalo biti dovoljno za 18 sati korištenja tableta. Iznad Super IPS + ekrana je Gorilla Glass zaštitno staklo, a sam ekran rezolucije je 1280x800 piksela. Uz 1 GB radne memorije dostupno je i 32 ili 64 GB interne, ovisno o modelu. Stražnja kamera rezolucije 8 megapiksela snima i 1080p video, a prednja od 1,2 megapiskela poslužit će za videopozive. Uz Android ICS, Asus je u tablet ugradio i niz svojih usluga, što bi trebalo učiniti surfanje još ugodnijim. Zbog težine samog ekrana treba biti pažljiv kada je spojen s tastaturom jer se može prevrnuti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle