Obavijesti

Tech

Komentari 0

Snagator oštrog oka: Isprobali smo novi Honor Magic 5 Pro

Snagator oštrog oka: Isprobali smo novi Honor Magic 5 Pro
6

Honor Magic 5 Pro neko vrijeme je bio na vrhu najboljih mobilnih kamera po DXO Mark ljestvici. Iznimno je snažan i odlično izgleda

VIDEO

Honor Magic 5 Pro prvi smo put vidjeli još krajem veljače u Barceloni, kad je kineski proizvođač predstavio svoj globalni top model za borbu s najpopularnijim telefonima poput Galaxyja S23, Xiaomija 13 ili iPhonea 14. Ovih dana stigao je i u prodaju, a proteklih nekoliko dana smo ga i aktivno koristili. Honor je mnogima puno poznatiji po odličnim telefonima srednjeg ranga još iz obiteljske veze s Huaweijem, a uskoro bi trebali vidjeti još jedan telefon koji će im vjerojatno donijeti dobar uspjeh u toj klasi, a to je Honor 90. No Magic 5 Pro je telefon kojim se za kupce bore s najjačim uređajima u premium segmentu.

S koje god strane ga pogledali, na Magic 5 Pro naći ćete neku krivulju, a u Honoru su u Barceloni isticali da su bili inspirirani krivuljama koje je i arhitekt Gaudi koristio u svom radu. No, činjenica je da je telefon zaobljeniji od većine, pa je tako i ekran u svojim kutovima zaobljen, a i zaobljen je i preko rubova sa svih strana. Čak je i stražnji modul u kojem su tri kamere smješten u prsten koji se nalazi na sredini uređaja, kako i treba biti, a ne kao kod nekih rivala gurnut u jednu stranu. A smještajem i dimenzijama je ovo i jasni dizajnerski mamac Honora. Iako modul za kamere ‘izvire’ iz kućišta i to osjetno, od prstena je lagano zakrivljeni pad gdje možete položiti kažiprst dok koristite uređaj. No kako modul nema oštar kut, lako će vam prst pobjeći i na leće te ih uprljati. 

Honor Magic5 Pro s moćnom kamerom i baterijom stigao u Hrvatsku, objavili su i cijene
Honor Magic5 Pro s moćnom kamerom i baterijom stigao u Hrvatsku, objavili su i cijene

Kako se ne radi o baš malom uređaju, težak je 219 grama i dimenzije su mu 162.9 x 76.7 x 8.8 mm, oni s manjim rukama će malo teže manevrirati ovim telefonom. No, generalno, zaobljeni dizajn pomaže u ukupnom baratanju. S prednje i stražnje strane nalazi se staklo, a telefon u ruci djeluje iznimno čvrsto i subjektivno još teže. Recimo, Vivo X90 sa svojom veganskom kožom na poleđini i 5 grama manje ostavlja nešto lakši dojam.

Dijagonala ekrana je 6,81 inča , a radi se o LTPO OLED panelu koji ima HDR10+ te dinamičko osvježenje slike koje ide od 1 Hz sve do 120 Hz. Rezolucija ekrana je 1312x2848 piksela. Iako se radi o ogromnom ekranu, kao i na Galaxy S23 Ultra, zahvaljujući zaobljenim rubovima ne djeluje toliko ogromno, a i usporedbi s Ultrom, telefon je uži i tanji. Honor se hvali i kako Magic 5 Pro brine za vaše oči pa tako ima PWM prigušivanje do 2160 Hz, dinamično prigušivanje i cirkadijalni noćni prikaz, što sve zajedno znači da bi očima trebalo biti ugodnije kad koristite telefon noću. Inače, uređaj je dobio i TÜV Rheinland Circadian Friendly certifikat. Svjetlina ekrana ide do maksimalnih 1800 nita, a prikaz u raznim uvjetima je jako dobar, s odličnom crnom i izraženim bojama. Upravo te izražene boje možete i smanjiti u postavkama, ako su vam prenaglašene. 

Na vrhu telefona još ćete naći IR senzor kako bi mogli upravljati televizorima i drugim gadgetima na daljinski, tipke za glasnoću i uključivanje su na bočnoj strani, a ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta. Brz je, no preblizu donjem rubu za moj dojam. Zvučnici su na gornjem i donjem dijelu kućišta, no smještaj nije idealan, jer ako se igrate ili gledate film s telefonom u rukama, poklopit ćete zvučnike i prigušiti zvuk. Stereo zvuk je solidan sam po sebi, no neće vas impresionirati. Sasvim dovoljno za povremeno igranje ili gledanje TikToka u krevetu. Glazbu ćete ionako vjerojatno slušati na slušalicama, a one moraju biti ili USB-C (žičano), no vjerojatnije je da ćete koristiti bežične.

Honor je kameru isticao kao jedan od glavnih aduta ovog uređaja, a čak je neko vrijeme Magic 5 pro bio i na vrhu DXOMark ljestvice najboljih mobilnih kamera. Trenutno je treći. Sve imaju senzor od 50 megapiksela. Sustav kamera sastoji se od glavne leće, širokokutne te periskopske leće s 3,5 optičkim zumom i 100x digitalnim uvećanjem. U samoj aplikaciji uvećanje je postavljeno na 10x, no možete ga ‘pogurati’, iako takve slike su daleko od dobrih.

Glavni senzor senzor je veličine 1/1.12" s f/1,6 blendom, dok telefoto ima f/3,0 blendu,a  širokokutna f/2,0. Na papiru je sve to poboljšanje u odnosu na lanjski model. Iako senzor nije najveći danas (Vivo x90 Pro i Xiaomi 13 imaju veći), telefon je ukupno daleko bolje plasiran od tih uređaja, a uz optičku stabilizaciju, može uloviti više svjetla i proizvesti bolje fotografije noću. Honor se hvalio da Magic 5 Pro može uhvatiti 13 posto više svjetla od S23 Ultre i 24 od iPhonea 14 Pro Max. 

Prvi dojmovi: Honor Magic5 Lite moćnom baterijom i izgledom želi privući mlade korisnike
Prvi dojmovi: Honor Magic5 Lite moćnom baterijom i izgledom želi privući mlade korisnike

Sprijeda se nalazi kamera od 12 mpx (f/2,4) uz koju je i dodatni TOF 3D senzor za dubinske podatke i biometriju. Ono što mi se svidjelo kod ove kamere je da u aplikaciji nudi 0,7x, 0,8x i 1x uvećanje slike, što je korisno ako želite uhvatiti veću grupu. 

Uvećanje od 1x.

Makro fotografije pune detalja.

Noćni mod gornja fotografija i automatski mod.

3,5x i 100x uvećanje noćno.

Selfie kamera.

Još nekoliko fotografija u različitim uvjetima.

 

Snapdragon 8 Gen2 je zadužen za obavljanje svih zadataka, a to znači trenutno najmoćniji čipset i obilje snage, zahvaljujući 12 GB RAM-a i još 512 GB memorije. Što god bacili pred njega, bez problema će progutati, radilo se tu o igrama, radu s više aplikacija… 

U nastavku možete vidjeti test na Wild Life Extreme i odličan rezultat od 3674 te test na GFXBench.

Da bi to sve obavili bez stresiranja, Honor isporučuje bateriju od 5100 mAh. To je više kapaciteta od S23 Ultre ili Xiaomija 13 Pro, a znači i da možete računati na lagodno korištenje tijekom dana. Ako niste prezahtjevan korisnik, bez problema ćete tu bateriju razvući i kroz dobar dio drugog dana. Imate li brojne aplikacije stalno uključene u pozadini, to može značajno skratiti vrijeme korištenja, kao što je u mom slučaju. Uz telefon dolazi punjač od 66W, koji će biti dovoljno brz da se dopunite ako treba tijekom dana. Naravno, imamo danas i niz uređaja sa puno bržim punjačima od 120W, no ovo je solidna mjera. Uz to, podržava i 50W bežično punjenje, ali za to morate imati odgovarajući punjač. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju