Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Snimke otkrile: Eksplozija na Mjesecu bila je uspješna

Inženjeri NASA-e oduševljeni su slikama koje su dobili te analiziraju podatke sa satelita LCROSS. Udar rakete stvorio je oblak visoko gotovo 2 km

NASA
Foto: NASA
10 komentara

Na snimkama koje je objavila NASA vidi se kako je eksplozija prve rakete koja se na Mjesec zabila 9. listopada stvorila veliki oblak prašine. Kamere sa sonde pokazuju kako je oblak čestica nakon udara rakete Centaur u krater Cabeus visok gotovo dva kilometra. Raketa je napravila udubinu površine 220 četvornih metara. Inženjeri NASA-e oduševljeni su slikama koje su dobili u petak te rade na analizi podataka sa satelita LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). On je nakon udara rakete prošao kroz oblak čestica promjera od 6 do 8 kilometara i prikupio uzorke. Prije nego se zabio u Mjesec, podatke je poslao na Zemlju. 
Vrijednost eksperimenta kojim žele u NASA-i dokazati da postoje tragovi vode i ispod površine Mjeseca je 79 milijuna dolara. Nekoliko tjedana prije misije NASA-e indijski satelit je na površini Zemljina satelita otkrio tragove vode.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message