Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Spas za planet? Nova plastika može se reciklirati unedogled

Znanstvenici su razvili novu vrstu plastike kod čije se razgradnje ne gube kvalitetna svojstva materijala pa se takva plastika može beskonačno reciklirati

Foto: Pixabay
12 komentara

Znanstvenici su razvili novu vrstu plastike koja se može beskonačno reciklirati. Obična se plastika ne može više puta razgrađivati, jer se s vremenom počne raspadati, pa se od takve sirovine mogu izrađivati proizvodi za koje se može koristiti plastika slabije kvalitete, piše Daily Mail

Primjerice, prozirna plastična boca se nakon reciklaže može iskoristiti u proizvodnji sintetičkih vlakana za tepihe. S druge strane, kod biorazgradive plastike, jednom kada se razgradi njezine se kemijske supstance ne mogu se ponovno iskoristiti za izradu plastike. 

Peter Gash snorkels with Oliver Lanyon and Lewis Marshall during an inspection of the reef's condition in an area called the 'Coral Gardens' located at Lady Elliot Island located north-east from the town of Bundaberg in Queensland OTKRILI MILIJARDE KOMADA Ogromna prijetnja za koraljne grebene: Preplavila ih plastika

Proizvodnja plastike na globalnoj razini narasla je do te razine da se očekuje kako će prijeći 500 milijuna metričkih tona do 2050. godine. Kako se većina plastike proizvodi za jednokratnu upotrebu, ti materijali ostaju u okolišu stoljećima. 

Nova metoda recikliranja

Jedino rješenje, kako ga vide znanstvenici Sveučilišta u Coloradu, jest proizvesti plastiku koja će se moći ponovno koristiti. Stoga su razvili metodu kemijskog recikliranja u kojoj se plastika razgradi na sastavne dijelove koji se mogu pročistiti i ponovno pretvoriti u jednako kvalitetnu plastiku. 

A veterinarian from the Nature Conservation Agency (BKSDA) examines a dead sperm whale, one of four to die after a small pod became stranded yesterday in Aceh Besar UPOZORENJE ZNANSTVENIKA Zagadili smo i mora: Oceanski divovi ugroženi zbog plastike

Dr. Jian-Bo Zhu i njegovi kolege, u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Science, identificirali su dva katalizatora koji mogu s 85-postotnom učinkovitosti razgraditi polimer u konstitutivne monomere, pa se ti monomeri mogu ponovno iskoristiti. 

- Otkrića poput ovog, prema kojem se plastični otpad može unedogled reciklirati bez štetnih učinaka na svojstva materijala mogu doprinijeti stvaranju svijeta u kojem se plastika po isteku svog životnog vijeka neće tretirati kao otpad nego sirovina za stvaranje visoko vrijednih proizvoda i tzv. djevičanske plastike - komentirao je Andrew Dove sa Sveučilišta u Birminghamu.

  SLUČAJNO JE OTKRILI Mutanti protiv plastike: Nadaju se da će bakterija očistiti more

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da su znanstvenici slučajno razvili mutirani oblik bakterije koji može razgrađivati plastiku, odnosno može jesti polietilentereftalat (PET plastika) koji se koristi u proizvodnji plastičnih boca. Otkriće bi moglo značajno doprinijeti rješenju za rješavanje gorućeg problema zagađenja plastičnim otpadom.


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message