Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Srednjoškolci u Dalmaciji su najmanje zadovoljni školom

Samo jedan posto gimnazijalaca je zadovoljan onim što uče, dečki su sretniji od djevojaka, a najzadovoljniji su srednjoškolci u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokazuje istraživanje Borisa Jokića i njegova tima

Boris Jokic
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
5 komentara

Školom su najmanje zadovoljni srednjoškolci u Dalmaciji, a najzadovoljniji oni iz Sjeverozapadne Hrvatske, pokazuje istraživanje COBRAS o aspiracijama učenika u srednjim školama Instituta za društvena istraživanja.

Istraživanje tima na čelu s Borisom Jokićem provedeno je u 59 srednjih škola u Hrvatskoj, a ispitan je 13.301 učenik četverogodišnjih i petogodišnjih srednjoškolskih programa (strukovnih i gimnazijskih).
Srednjoškolci su odgovarali kako su zadovoljni sadržajima koje uče u školi, opremljenošću i uvjetima rada u školi, ozračjem u školi, nastavnicima, te razredom. Pokazalo se kako su najzadovoljniji međusobnim odnosima, te odnosima s nastavnicima, a najmanje zadovoljni sadržajem i kurikulumima po kojima uče.
I dok u Dalmaciji gotovo polovica učenika nije zadovoljna opremljenošću škola, u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj nezadovoljnih je manje od 6 posto. Tek 5,6 učenika u Dalmaciji u potpunosti je zadovoljno opremom u školama, a dok je na Sjeveru Hrvatske potpuno zadovoljna polovica svih ispitanih učenika.

Foto: Idi


Tek 3,4 posto učenika u cijeloj Hrvatskoj kazalo je da je u potpunosti zadovoljno sadržajima koje uče, no s druge strane, samo 14 posto ih je nezadovoljno nastavnicima. Većina ih je zadovoljna i odnosima s kolegama u razredima i školama, što autori istraživanja smatraju pozitivnim rezutatom.
Primjetno je i kako se smanjuje zadovoljstvo školom u svim područjima kako prelaze u više razrede. 
Vrlo je zanimljivo i to da su gimnazijalci  mnogo manje zadovoljni nastavom, uvjetima i opremljenošću škola od svojih kolega u strukovnim školama.
Pritom, nevjerojatnih 1 posto gimnazijalaca je potpuno zadovoljan sadržajima koje uče. Najviše ih muči, pokazuje istraživanje, velik broj predmeta, opseg onoga što se uči, te posebice nedostatak izbornosti u gimnazijama. 
Najsretniji su srednjoškolci u medicinskim i elektrotehničkim strukovnim školama, te učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Kao najvažniji razlog zadovoljstva istaknuli su to što im  to školovanje kasnije omogućuje mobilnost - zapošljavanje u drugim gradovima i zemljama.

Foto: Idi


Učenici u strojarskim školama najnezadovoljniji su opremljenošću škola, a međusobnim odnosima najmanje su zadovoljni učenici u turističkim i ekonomskim školama. Učenici u prirodoslovno-matematičkim gimnazijama najzadovoljniji su atmosferom u školi.
- Razina zadovoljstva opremljenošću i uvjetima rada u školi odgovara razlikama u ulaganju u obrazovanje različitih dijelova RH, a već sada ima i imat će u budućnosti još značajnije osobne i društvene posljedice prije svega u povećanju nejednakosti u sustavu odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske - zaključuju autori istraživanja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message