Obavijesti

Tech

Komentari 30

Stigla mikroračunala: Đaci sad koriste vrhunsku tehnologiju

Stigla mikroračunala: Đaci sad koriste vrhunsku tehnologiju
4

Treći u svijetu: Zahvaljujući Nenadu Bakiću nakon Britanije i Islanda u hrvatske škole stiže 20.000 moćnih mikroračunala. Bakić je u školama već podijelio 1800 robota...

VIDEO

Kampanju kojom se prikupljao novac za projekt STEM revolucija prekinuli su prije vremena. U kratkom je roku na račun sjelo oko dva milijuna kuna i kupljeno je 15.000 micro:bit računala. Riječ je o džepnom uređaju i alatu na kojem će učenici moći učiti osnove kodiranja te proširiti svoja znanja u STEM području koje se bavi prirodnim znanostima. Prvih 7000 minijaturnih računala već je spremno za slanje diljem hrvatskih škola. Za sve se pobrinuo Institut za razvoj i inovativnost mladih koji su osnovali poduzetnik Nenad Bakić i njegova supruga Rujana.

Predstavili mikroračunala koja su stigla u Hrvatsku.

Revolucija u obrazovanju: 7000 mikro računala stiže u hrvatske škole Reporter: Iva Milotić

Posted by 24sata on Tuesday, February 14, 2017

Riječ je o novoj tehnologiji koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, odnosno za informatičko obrazovanje. Konačni cilj projekta je da se svakom učeniku 6. razreda osnovnih škola u Hrvatskoj osigura korištenje BBC Micro: Bit računala, i to u STEM području, ali i drugim predmetima, poput dizajna, umjetnosti i ostalih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Institut je od javnosti prikupio više od 290.000 američkih dolara, odnosno oko 2 milijuna kuna. Od toga su 1,7 milijuna kuna potrošili na kupnju micro bit računala, a ostatkom novca platit će edukatore koji će podučavati kako koristiti novu tehnologiju. Micro:bit računalo opremljeno je akcelerometrom, Bluetooth sklopom i programabilnim LED-icama, a već se koristi u obrazovnom sustavu Velike Britanije te Islanda. 

- Ta računala djeci omogućuju izuzetnu kreativnost jer imaju iznimno male izlazne barijere. Omogućit će djeci da umjesto što su konzumenti i bulje u igrice postanu kreatori tehnologije - rekao je poduzetnik. 

Dodao je da se u projekt uključilo 920 ustanova, uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova. Zahvalio se Microsoftu Hrvatske, veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva i Uredu predsjednice na sudjelovanju u projektu i podršci. 

Institut za razvoj i obrazovanje će organizirati intenzivnu edukaciju, po čijoj je uspješnosti prepoznat već u Croatian Makers ligi. Ona se uspješno odvija u oko 360 ustanova širom zemlje i u BiH, s oko 1800 doniranih robota. 

- Dio prikupljenog novca uložit ćemo u naše edukatore ambasadore kojih za sada imamo 28. Istaknute profesore u robotici i ostale pristojno ćemo platiti kako bi odradili radionice diljem zemlje te podučavali o tome kako koristiti ova računala. Na taj način pokazat ćemo da ih cijenimo. Ovim mijenjamo važnu paradigmu u školstvu - rekao je Nenad Bakić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'
KONKURENCIJA IH PRITIŠĆE

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'

Globalna isporuka telefona porasla je za 7,8 posto, na 289,4 milijuna uređaja u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari iz IDC-a navode da će oporavak Huaweija i žestoki rivali natjerati vodeći dvojac na promjene

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju