Stiže i 'ljudski Uber': Moći ćete platiti nekome da živi za vas | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Stiže i 'ljudski Uber': Moći ćete platiti nekome da živi za vas

Ako vam se ne da otići na sastanak na drugom kraju grada, u budućnosti bi mogli angažirati 'ljudski Uber'. Vaš surogat s tabletom na glavi će otići umjesto vas, dok vi ostajete u sigurnosti i toplini doma

Foto: ChameleonMask
13 komentara

Zahvaljujući novom japanskom izumu, u bliskoj budućnosti mogli bi platiti nekome da živi za nas, dok mi ostajemo u sigurnosti i toplini svog doma. Izum ChameleonMask mnogi su prozvali 'ljudskim Uberom' jer bi surogati koje plaćamo mogli za nas ići među ljude i obavljati naše obaveze. 

Stvar je zamišljena tako da se ti surogati odjenu poput nas i na glavi nose kacigu s tabletom koji prikazuje naše lice te se ponašaju prema našim uputama. U isto vrijeme mi smo kod kuće i preko računala komuniciramo s ljudima koje naš plaćeni surogat susreće. 

Bizarna maska, koja baš i ne izgleda najpraktičnije za onog koji ju nosi, izgleda kao da je izašla iz epizode Black Mirrora, a mnoge je na društvenim mrežama podsjetila i na epizodu Moderne obitelji te drugih serija poput Teorije velikog praska u kojima su koristili slične uređaje. 

"Ljudski Uber" ovog tjedna je na konferenciji u Singapuru predstavio futurist i Sonyjev istraživač Jun Rekimoto, no nije poznato hoće li ovo stići na masovno tržište.

Svoju ideju testirao je i slanjem cosplayerice među ljude. Ona je tako svojim rukama nadopunjavala ono što je animirani glas govorio na tabletu. Sličnih uređaja za teleprisutnost bilo je i prije, a glavna razlika je što su oni bili montirani na robote koji su mogli pratiti ljude i tako onima s druge strane prenijeti osjećaj prisutnost. No, ovdje bi 'iskustvo' trebalo biti potpunije. Istraživači navode kako su ljudi u testovima na surogate gledali kao na stvarne osobe, prenosi Independent.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message