Obavijesti

Tech

Komentari 13

Stiže i 'ljudski Uber': Moći ćete platiti nekome da živi za vas

Stiže i 'ljudski Uber': Moći ćete platiti nekome da živi za vas
1

Ako vam se ne da otići na sastanak na drugom kraju grada, u budućnosti bi mogli angažirati 'ljudski Uber'. Vaš surogat s tabletom na glavi će otići umjesto vas, dok vi ostajete u sigurnosti i toplini doma

VIDEO

Zahvaljujući novom japanskom izumu, u bliskoj budućnosti mogli bi platiti nekome da živi za nas, dok mi ostajemo u sigurnosti i toplini svog doma. Izum ChameleonMask mnogi su prozvali 'ljudskim Uberom' jer bi surogati koje plaćamo mogli za nas ići među ljude i obavljati naše obaveze. 

Stvar je zamišljena tako da se ti surogati odjenu poput nas i na glavi nose kacigu s tabletom koji prikazuje naše lice te se ponašaju prema našim uputama. U isto vrijeme mi smo kod kuće i preko računala komuniciramo s ljudima koje naš plaćeni surogat susreće. 

Bizarna maska, koja baš i ne izgleda najpraktičnije za onog koji ju nosi, izgleda kao da je izašla iz epizode Black Mirrora, a mnoge je na društvenim mrežama podsjetila i na epizodu Moderne obitelji te drugih serija poput Teorije velikog praska u kojima su koristili slične uređaje. 

"Ljudski Uber" ovog tjedna je na konferenciji u Singapuru predstavio futurist i Sonyjev istraživač Jun Rekimoto, no nije poznato hoće li ovo stići na masovno tržište.

Svoju ideju testirao je i slanjem cosplayerice među ljude. Ona je tako svojim rukama nadopunjavala ono što je animirani glas govorio na tabletu. Sličnih uređaja za teleprisutnost bilo je i prije, a glavna razlika je što su oni bili montirani na robote koji su mogli pratiti ljude i tako onima s druge strane prenijeti osjećaj prisutnost. No, ovdje bi 'iskustvo' trebalo biti potpunije. Istraživači navode kako su ljudi u testovima na surogate gledali kao na stvarne osobe, prenosi Independent.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance